Economiile Marii Britanii și zonei euro este posibil să intre în recesiune anul următor, susțin analiștii băncii de investiții Morgan Stanley, însă SUA ar putea evita, la limită, recesiunea grație unei piețe a muncii rezistente, transmite Reuters.
În același timp, redeschiderea așteptată a Chinei după aproape trei ani de restricții în contextul COVID-19 ar urma să conducă la o revenire atât a economiei chineze cât și a altor economii emergente din Asia, adaugă analiștii Morgan Stanley într-un raport, scrie Agerpres.
"Riscurile sunt orientate în jos", se precizează în acest raport, conform căruia economia mondială va înregistra anul viitor un avans de 2,2%, mai puțin decât cea mai recentă prognoza de creștere a Fondului Monetar Internațional, conform căreia PIB-ul Mondial va înregistra anul viitor un avans de 2,7%.
Analiștii de la Morgan Stanley prognozează pentru 2023 o diferență semnificativă între economiile dezvoltate "în sau aproape de recesiune", în timp ce economiile emergente ar urma să înregistreze o "revenire modestă", dar cu toate acestea relansarea globală ar pute să rămână evazivă. Economia chineză este preconizată să crească cu 5% în 2023, depășind ritmul mediu de creștere de 3,7% așteptat pentru ansamblul piețelor emergente, în timp ce grupul primelor 10 state dezvoltate ar urma să înregistreze un avans de doar 0,3%.
Băncile centrale din întreaga lume au majorat dobânzile în acest an pentru a contracara o inflație accelerată, iar în cazul SUA, analiștii de la Morgan Stanley prognozează că Rezerva Federală va continua să majoreze costul creditului în 2023 pe măsură ce inflația va rămâne la un nivel ridicat după ce va atinge vârful în ultimul trimestru al acestui an.
"Economia americană va evita, la limită, recesiunea în 2023 dar aterizarea nu se va resimți ca fiind una lină deoarece ritmul de crearea de noi locuri de muncă va încetini semnificativ iar rata șomajului va continua să crească. Efectul cumulat al înăspririi politicii monetare în 2023 se va răsfrânge și în 2024, rezultând doi ani de creștere foarte modestă", se arată în raportul Morgan Stanley.
Și la nivel global, vârful de inflație ar urma să fie atins în cursul trimestrului patru, susțin analiștii de la Morgan Stanley iar dezinflația va fi tema principală a anului următor.