Ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, a apreciat ca fiind "învechite" regulile europene care ghidează datoria publică a statelor membre, notează AFP.
Pactul de stabilitate și creștere "în ansamblu nu este învechit, dar regula datoriei publice este", a declarat Bruno Le Maire într-un interviu în contextul în care Franța a preluat la 1 ianuarie președinția prin rotație a Consiliului UE.
În baza acestei reguli, datoria publică a statelor membre nu trebuie să depășească 60% din PIB, iar deficitul lor este limitat la cel mult 3% din PIB, scrie Agerpres.
"Înainte de criză, era un decalaj de aproape 40 de puncte din PIB între cei mai îndatorați și cei mai puțin îndatorați membri ai zonei euro. Acum există un decalaj de peste 100% între ei", a subliniat Bruno Le Maire.
Pentru a reforma Pactul, "sunt pe masă mai multe propuneri, în special cea de a avea calendare și obiective diferite pentru fiecare țară", a explicat ministrul francez.
"Alții au avansat conceptul (...) potrivit căruia ar trebui să le revină statelor membre definirea etapelor și schimbărilor necesare politicilor lor economice, care să le permită revenirea la finanțe sănătoase", o pistă "interesantă" pentru Bruno Le Maire.
În cele din urmă, va fi necesar "să se găsească echilibrul potrivit între investițiile necesare pentru a face față provocărilor secolului al XXI-lea și nevoia de a reveni la finanțe publice sănătoase".
În acest interviu acordat la șapte jurnale europene, printre care cotidianul francez Les Echos, Bruno Le Maire și-a exprimat speranța ca, până la sfârșitul anului, să se renunțe la "toate restricțiile sanitare" legate de pandemia de COVID-19.
Confruntat cu evoluția variantei Omicron pe teritoriul național, executivul de la Paris a înăsprit restricțiile sanitare la sfârșitul lui decembrie, în special prin reintroducerea unui număr limitat de participanți la marile evenimente și prin încurajarea folosirii telemuncii cel puțin trei zile pe săptămână.