Cele mai mari case de discuri din lume dau în judecată generatorii de melodii cu inteligență artificială Suno și Udio pentru încălcarea drepturilor de autor, susținând că startup-urile de muzică cu AI exploatează operele înregistrate ale artiștilor, de la Chuck Berry la Mariah Carey, transmite The Guardian.
Recording Industry Association of America a anunțat aceste procese, intentate de casele de discuri Sony Music Entertainment, Universal Music Group Recordings și Warner Records, scrie G4Media.ro.
Un proces a fost intentat în instanța federală din Boston împotriva Suno AI, iar celălalt în New York împotriva Uncharted Labs, dezvoltatorul Udio AI.
Procesul susține că software-ul Suno și Udio fură muzică pentru a „scuipa” lucrări similare și a cerut despăgubiri de 150.000 de dolari pe lucrare.
Suno, care a lansat primul său produs anul trecut și percepe o taxă lunară utilizatorilor, are un parteneriat cu Microsoft.
Udio, care și-a lansat aplicația în aprilie, a devenit populară atunci când producătorul american Metro Boomin a folosit-o pentru a crea BBL Drizzy, o parodie virală a pieselor disidente dintre Kendrick Lamar și Drake.
Directorul executiv al Suno AI, Mikey Shulman, a declarat că tehnologia a fost „concepută pentru a genera rezultate complet noi, nu pentru a memora și regurgita conținut preexistent” și nu permite utilizatorilor să facă referire la anumiți artiști.
Shulman a declarat că startup-ul său din Cambridge, Massachusetts, a încercat să explice acest lucru caselor de discuri „dar, în loc să poarte o discuție de bună credință, au revenit la vechiul lor manual condus de avocați”.
Udio nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.