Marile case de discuri dau în judecată generatoarele de melodii AI Suno și Udio pentru încălcarea drepturilor de autor

Marile case de discuri dau în judecată generatoarele de melodii AI Suno și Udio pentru încălcarea drepturilor de autor
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iun 2024

Cele mai mari case de discuri din lume dau în judecată generatorii de melodii cu inteligență artificială Suno și Udio pentru încălcarea drepturilor de autor, susținând că startup-urile de muzică cu AI exploatează operele înregistrate ale artiștilor, de la Chuck Berry la Mariah Carey, transmite The Guardian.

Recording Industry Association of America a anunțat aceste procese, intentate de casele de discuri Sony Music Entertainment, Universal Music Group Recordings și Warner Records, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
TABEL Noi scumpiri. Doar în 6 stații din capitală se mai poate cumpăra benzină mai ieftină de 7 lei/l CITEȘTE ȘI TABEL Noi scumpiri. Doar în 6 stații din capitală se mai poate cumpăra benzină mai ieftină de 7 lei/l
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Un proces a fost intentat în instanța federală din Boston împotriva Suno AI, iar celălalt în New York împotriva Uncharted Labs, dezvoltatorul Udio AI.

Procesul susține că software-ul Suno și Udio fură muzică pentru a „scuipa” lucrări similare și a cerut despăgubiri de 150.000 de dolari pe lucrare.

Suno, care a lansat primul său produs anul trecut și percepe o taxă lunară utilizatorilor, are un parteneriat cu Microsoft.

Udio, care și-a lansat aplicația în aprilie, a devenit populară atunci când producătorul american Metro Boomin a folosit-o pentru a crea BBL Drizzy, o parodie virală a pieselor disidente dintre Kendrick Lamar și Drake.

Directorul executiv al Suno AI, Mikey Shulman, a declarat că tehnologia a fost „concepută pentru a genera rezultate complet noi, nu pentru a memora și regurgita conținut preexistent” și nu permite utilizatorilor să facă referire la anumiți artiști.

Shulman a declarat că startup-ul său din Cambridge, Massachusetts, a încercat să explice acest lucru caselor de discuri „dar, în loc să poarte o discuție de bună credință, au revenit la vechiul lor manual condus de avocați”.

Udio nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.

viewscnt
Afla mai multe despre
ai
casa de discuri
proces