Livratorii de mâncare din Spania trebuie să devină angajați cu carte de muncă în următoarele 90 de zile

Livratorii de mâncare din Spania trebuie să devină angajați cu carte de muncă în următoarele 90 de zile
scris 12 mai 2021

Companiile care livrează mâncare în Spania au la dispoziție trei luni pentru a-și transforma curierii în angajați cu carte de muncă, conform unor noi reguli adoptate marți de Guvernul de la Madrid, care reprezintă primele legi din Europa care reglementează drepturilor muncitorilor din așa numita economie informală (-gig-economy-n.r.), transmite Reuters.

Decretul guvernamental adoptat marți, după ce a fost convenit cu sindicatele și asociațiile profesionale, este destinat clarificării situației juridice a miilor de curieri, după ce anul trecut Curtea Supremă din Spania a decis că firmele de livrări au legături de muncă cu curierii lor și nu sunt doar simplii intermediari. Noile reguli au intrat în vigoare imediat, iar companiile au la dispoziție 90 de zile pentru a se conforma, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La nivel mondial există în prezent o dezbatere cu privire la modul în care pot fi reglementare drepturile lucrătorilor din economia informală. Comisia Europeană a demarat o perioadă de consultare publică cu privire la posibile reguli care să se aplice la nivelul Uniunii Europene.

Prin transpunerea în legislație a deciziei anterioare a Curții Supreme de Justiție, Spania s-a plasat în fruntea Europei, chiar dacă unele companii sunt reticente în a respecta noua lege, susținând că modelele lor de afaceri diferă de cele care au stat la baza deciziei instanței supreme. Cazul pe baza căruia a fost emisă decizia Curții Supreme viza livratorii start-up-ului Glovo.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25% CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%

Deși noua lege face mai dificil pentru companii precum Deliveroo sau Uber Eats să aibă curieri în sistem freelance, punând capăt unei practici răspândite, mai multe asociații care apără drepturile livratorilor precum și o serie de experți în dreptul muncii susțin că decretul guvernamental nu clarifică în mod definitiv situația juridică, fiind posibil să fie inițiate noi acțiuni în justiție.

Între timp, majoritatea companiilor de livrări au început să se pregătească pentru modificările cerute de noua lege, analizând noi modele de business care să le permită să fie profitabile. Firma Just-Eat, subsidiara din Spania a grupului Take Away, a angajat deja o parte dintre curierii săi și în situațiile în care există un număr mare de cereri recurge la lucrători de la companiile de transport. Alte firme din acest sector, precum Glovo, au optat pentru angajarea unora dintre curieri prin agențiile de plasament temporar.

Potrivit Băncii Mondiale, în viitor, este posibil ca muncitorii să aibă mai multe locuri de muncă de-a lungul carierei lor profesionale, în mare parte grație expansiunii economiei informale, "gig economy", decât să dețină o singură poziție la un singur angajator timp de mai multe decenii. 

viewscnt
Afla mai multe despre
livratori
spania