Larry Kudlow, un cronicar economic conservator pe care Donald Trump l-a numit consilier economic-șef, este un fan al politicii economice prezidențiale, dar și un non-conformist, scrie AFP.
"Larry Kudlow a acceptat oferta care i-a fost făcută de a fi asistentul președintelui în politica economică și directorul National Economic Council (NEC)", a anunțat miercuri o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, confirmând informații de presă.
”Este o onoare”, a comentat imediat popularul cronicar al postului economic CNBC după ce a discutat câteva zile rând cu Donald Trump despre motivațiile politicii sale comerciale protecționiste, scrie News.ro.
La fel ca Gary Cohn, un fost bancher de la Goldman Sachs care a părăsit Casa Albă pentru că se opunea impunerii de taxe importurilor de oțel, Larry Kudlow, un susținător al lui Trump încă de la început, nu este, cu toate acestea, convins, de oportunitatea taxelor protecționiste.
CITEȘTE ȘI Grupul american Sykes începe noi angajări în România. În ultimii ani, americanii au triplat posturile”Îl cunosc de mult timp. Nu suntem de acord în toate privințele. Însă este bine, îmi place să am păreri divergente”, a recunoscut Donald Trump. Însă el a dat asigurări că Larry Kudlow și-a ”modificat un pic poziția cu privire la tarifele vamale”, recunoscându-le utilitatea ca instrument în negocieri comerciale.
Larry Kudlow a declarat miercuri, la CNBC, că obiectivul președintelui american este să formeze ”o coaliție comercială” împotriva Chinei.
National Economic Council, la șefia căruia Kudlow îl va înlocui pe Gary Cohn, este o instanță de coordonare a implementării politicii economice, înființat în 1993, la care iau parte reprezentanți de rang înalt din cadrul Executivului și numeroși experți din diverse domenii.
Larry Kudlow, în vârstă de 70 de ani, a fost deja prezentat în vederea acestei funcții după alegerea lui Donald Trump, care i-a preferat până la urmă un bancher cu experiență solidă.
POPULARIZATOR
Kudlow, un economist și istoric de formație, nu reprezintă însă economistul universitar chemat în mod tradițional în acest tip de post. El este cunoscut prin imaginea sa de popularizator și comentator economic de televiziune, timp de 25 de ani la postul CNBC.
Intervențiile sale exuberante, directe, optimiste și hotărât liberale fac dovada unui simț al umorului care l-a transformat într-o figură familiară și populară a postului financiar.
În 2007, când a început să se spargă ”bula imobiliară”, el dădea asigurări publicului său că nu va avea loc o recesiune în Statele Unite.
El a fost membru al administrației Reagan, în anii '80, când a făcut parte, timp de cinci ani, din Biroul pentru Buget al Casei Albe (OMB).
În această perioadă ”reaganiană” a aderat la abordarea economică axată pe ofertă - "supply-side economics". Această doctrină stipulează că reducerile de impozite și dereglementarea alimentează creșterea economică, o cale pe care o urmează în prezent administrația Trump cu hotărâre.
În sectorul privat, el a fost economis-șef al Băncii Bear Stearns din 1987 în 1994.
În 2016, Kudlow i-a luat partea lui Donald Trump în campania prezidențială, susținând proiectele de construire a zidului de la frontiera cu Mexicul și tăierile de impozite. El a devenit un consilier ”informal” al președintelui Trump.
Căsătorit în trei rânduri, Kudlow a recunoscut că a urmat un tratament, în anii '90, din cauza unei probleme de alcoolism și dependențe de cocaină.
CITEȘTE ȘI ANCOM: Viteza medie de transfer a datelor a crescut pe fix și a scăzut pe mobil. Companiile care furnizează cele mai mari vitezeEl s-a convertit la catolicism.
Interesat de politică, s-a zvonit că ar candida la un post de senator în Connecticut în 2009, însă a renunțat.
Vizibil emoționat, el a mulțumit miercuri postului de știri financiare că i-a ”dat o a doua șansă” în carieră, după problemele de adicție.
”Viața mea a cunoscut multe răsturnări. Sunt treaz și fără (droguri) de 23 de ani”, a spus el, adăugând că această nouă funcție este rezultatul a ”partuzeci de ani de muncă”.