Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat testarea unor noi drone explozive care utilizează inteligența artificială (AI), a declarat presa de stat.
Potrivit agenției de presă KCNA, dispozitivele prezentate lui Kim Jong Un erau „drone de recunoaștere și explozive de diferite tipuri” produse de o organizație nord-coreeană.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Dronele de recunoaștere, de un tip nou, sunt capabile să „urmărească și să monitorizeze diverse ținte strategice și activitățile soldaților inamici pe uscat și pe mare”, potrivit aceleiași surse.
În același timp, dronele explozive și-au demonstrat potențialul de atac, care vor putea fi „utilizate pentru o varietate de misiuni tactice de atac”, a descris KCNA.
Numărul unu nord-coreean a evaluat performanțele acestor avioane de atac, care sunt echipate cu o "nouă inteligență artificială", potrivit presei de stat, care nu a dat detalii despre această tehnologie.
Kim Jong Un a dat, de asemenea, undă verde creșterii capacității de producție de drone, potrivit aceleiași surse, afirmând că „sectorul dronelor și al inteligenței artificiale (ar trebui) să devină o prioritate absolută și să fie dezvoltat pentru a moderniza forțele armate”.
Experții consideră că dezvoltarea de drone de către Coreea de Nord ar putea fi rezultatul consolidării alianței sale cu Rusia.
Moscova și Phenianul, aliați comuniști în timpul Războiului Rece, s-au apropiat considerabil de când Rusia a început să atace Ucraina în februarie 2022. Cele două țări au semnat un tratat de apărare reciprocă care prevede asistență militară imediată și reciprocă în cazul unui atac asupra oricărei țări.

Potrivit KCNA, în cursul vizitei sale de marți și miercuri, Kim Jong Un și-a exprimat de asemenea „marea satisfacție” față de lansarea producției de „noi (...) sisteme de bruiaj electronic”.
Coreea de Nord a efectuat deja atacuri de acest tip împotriva vecinului său din sud, perturbând nave și transportul aerian civil. Seulul și Phenianul rămân, din punct de vedere tehnic, în război, deoarece Războiul din Coreea (1950-1953) s-a încheiat cu un armistițiu și nu cu un tratat de pace.