Irlanda trebuie să decidă ce va face cu cele 13 miliarde de euro provenite din impozitele retroactive de la Apple

Irlanda trebuie să decidă ce va face cu cele 13 miliarde de euro provenite din impozitele retroactive de la Apple
Profit.ro
Profit.ro
scris joi, 12:48

O hotărâre de referință a instanței superioare a Uniunii Europene înseamnă că Irlanda va primi 13 miliarde de euro sub formă de impozite neplătite de Apple, o plată pentru care Dublinul a luptat câțiva ani pentru a o evita, transmite CNBC.

Această decizie a Curții Europene de Justiție lasă micul stat membru UE într-o poziție incomodă din punct de vedere politic, deși de invidiat.

Urmărește-ne și pe Google News
Creștere de peste 20% a acțiunilor Commerzbank în urma cumpărării de către UniCredit a 4,5% din acțiunile băncii, de la guvernul german CITEȘTE ȘI Creștere de peste 20% a acțiunilor Commerzbank în urma cumpărării de către UniCredit a 4,5% din acțiunile băncii, de la guvernul german
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Deputații irlandezi vor trebui să stabilească cum să cheltuie cel mai bine injecția de numerar înainte de alegerile generale, care trebuie să aibă loc cel târziu în martie anul viitor, scrie News.ro.

Într-o decizie despre care Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a declarat că este definitivă, instanța superioară a UE a hotărât marți că Apple trebuie să plătească Irlandei miliarde de euro.

Decizia a fost salutată de susținătorii justiției fiscale, precum și de șefa pentru concurență a UE, Margrethe Vestager, care a descris decizia drept ”un câștig uriaș” pentru cetățenii europeni.

Apple a declarat că este dezamăgită de hotărâre, în timp ce guvernul irlandez a descris cazul ca ”o problemă care are acum doar relevanță istorică”.

Guvernul irlandez a declarat că poziția sa a fost întotdeauna aceea că ”nu acordă tratament fiscal preferențial niciunei companii sau contribuabililor”.

Majorarea de capital de la TeraPlast intră în faza plasamentului privat. În prima etapă destinată acționarilor existenți au fost subscrise 85% din titlurile nou-emise puse în vânzare CITEȘTE ȘI Majorarea de capital de la TeraPlast intră în faza plasamentului privat. În prima etapă destinată acționarilor existenți au fost subscrise 85% din titlurile nou-emise puse în vânzare

Un purtător de cuvânt a adăugat că acum va începe procesul de transfer în Irlanda a activelor deținute într-un fond escrow.

”Decizia este una profitabilă pentru Irlanda, care are ca rezultat un profit extraordinar în favoarea țării, dar subminează poziția de lungă durată a guvernului, conform căreia Irlanda nu acordă un tratament fiscal preferențial niciunui contribuabil, companii sau altcineva. Este de sperat că orice prejudiciu adus reputației Irlandei la nivel internațional va fi limitat, având în vedere modificările aduse codului fiscal irlandez, inclusiv regulile privind rezidența fiscală pe profit și atribuirea de profituri sucursalelor companiilor nerezidente, în ultimii ani”, a declarat Robert Dever, partener la firma multinațională de avocatură Pinsent Masons.

”Procesul de transfer al activelor din fondul de escrow, stabilit pentru a deține fondurile reprezentând obligația fiscală și dobânda pretinsă a fi datorată de Apple în așteptarea deciziei finale, către Irlanda, va începe acum în urma hotărârii de astăzi, dar va dura o serie de luni să fie finalizată”, a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
irlanda