Purtarea vălului integral - o burqa sau un niqab - este interzisă în Olanda, începând de joi, în școli, spitale, clădiri publice și în transportul în comun, conform unei legi a cărei intrare în vigoare face subiectul unei dezbateri, relatează AFP.
Potrivit unor estimări, între 200 și 400 de femei poartă burqa sau niqab în Olanda, o țară cu 17 milioane de locuitori, scrie News.ro
Această lege a fost adoptată în iunie 2018, după 15 ani de dezbatere politică a subiectului. Deputatul anti-islam Geert Wilders a propus, în 2005, să se adopte o legislație privind vălul integral.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu riscul unei amenzi în valoare de 150 de euro, ”este interzis de-acum să se poarte haine care acoperă fața în instituții de învățământ, instituții și clădiri publice, în spitale și în transportul în comun”, a anunțat Ministerul de Interne într-un comunicat.
”În aceste locuri, este important, pentru securitatea publică și pentru buna funcționare a serviciilor publice, ca toată lumea să poată să se recunoască și să se privească”, apreciază ministerul.
Este, așadar interzis să se poarte haine care fac fața de nerecunoscut, de exemplu o cască ce acoperă întregul capul, o cagulă sau o burqa, precizează ministerul.
Potrivit Ministerului de Interne, angajaților școlilor, spitalelor, instituțiilor și șoferilor le revine sarcina să refuze accesul unei femei care poartă vălul integral sau să cheme poliția.
Sectorul transporturilor în comun a anunțat că șoferii nu vor opri autorbuzul, tramvaiul, trenul sau metroul pentru a da jos o femeie care încalcă legea, pentru că acest lucru ar antrena întârzieri.
Mai multe spitale din țară au anunțat, de asemenea, că ”nu vor refuza să acorde îngrijiri cuiva, indiferent ce haine poartă”.
Purtarea burqa rămâne autorizată pe stradă - spre deosebire de legislația aflată în vigoare din 2010 în Franța, unde burqa și niqabul sunt interzise în spațiul public.
Belgia, Danemarca și Austria au adoptat legislații similare.