Guvernul Trump se răzgândește și renunță să lase fără vize studenții străini, în urma unui val de critici

Guvernul Trump se răzgândește și renunță să lase fără vize studenții străini, în urma unui val de critici
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iul 2020

Guvernul lui Donald Trump s-a răzgândit și a renunțat să priveze de vize studenții străini ale căror cursuri urmează să fie în întregime virtuale în noul an universitar, din cauza pademiei covid-19, după ce a fost atacat viguros în justiție de către universități, relatează AFP.

O judecătoare din Boston, însărcinată cu acțiunea intentată de către Universitățile MIT și Harvard împotriva deciziei guvernamentale de la 6 iulie, a anunțat marți această răzgândire a lui Trump, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Părțile au ajuns la o soluție (...). Guvernul a acceptat să anuleze decizia”, a anunțat judecătoarea din Boston Allison Burroughs într-o audiere de doar câteva minute, organizată prin teleconferință din cauza pandemiei.

DECIZIE Buletinul va putea fi schimbat cu cartea electronică de identitate, care va înlocui cardul de sănătate CITEȘTE ȘI DECIZIE Buletinul va putea fi schimbat cu cartea electronică de identitate, care va înlocui cardul de sănătate

Acțiunea celor două universități, între cele mai prestigioase din lume, a fost susținută de alte zeci de instituții, sindicate ale profesorilor și cel puțin 15 state americane. Întreprinderi tehnologice ca Google, Facebook, Twitter și Spotify au trecut, de asemenea, de partea universităților.

Mii de studenți riscau să fie expulzați, în contextul în care pandemia avansează în Statele Unite, iar numeroase state au fost nevoite să reimpună o serie de restricții unei serii de afaceri și servicii cu scopul de a o îndigui.

Anunțul a fost aplaudat imediat de Universitatea din california de Sud (USC) - unde un sfert din studenți sunt străini - și de organizații de apărarea drepturilor individuale ca puternica ACLU.

”Exploatarea pandemiei de Guvern cu scopul de a-și susține politica împotriva imigrației este fără limite”, a reacționat într-un comunicat organizația. ”Din fericire, această ofensivă s-a încheiat. Însă Guvernul va continua cu siguranță (...) să folosească pandemia cu scopul de a ne destructura sistemul imigrației, în loc să pună la punct un răspuns coordonat pentru viitorul țării noastre”.

”ARBITRARĂ ȘI CAPRICIOASĂ”

Universitățile Harvard și MIT, ale căror campusuri sunt vecine, la boston, ay cerut blocarea unei decizii pe care au catalogat-o drept ”arbitrară și capricioasă”, menită ”să oblige universitățile să reia învățământul în mod fizic”, disprețuind riscurile sanitare.

Această decizie-surpriză a aruncat numeroase instituții în haos, în contextul în pregătirile în vederea anului universitar 2020-2021, care începe în august în numeroase universități, eraupe cale să fie finalizate.

Unele instituții au anunțat un învățământ în parte fizic la reluarea cursurilor, însă Harvard a anunțat că orele sale vor avea loc virtual după vacanță.

Peste un milion de studenți s-au ănscris în 2019 în universitățile americane. În pofida tarifelor lor - adesea prohibitive -, diplomele americane continuă să fie căutate de către angajatori în numeroase țări, iar prestigiul unor universități ca Harvard și MIT contribuie la alimentarea unei ”scurgeri a creierelor”, de care beneficiază de decenii Statele Unite.

Judecătoarea Burroughs nu a prezentat niciun detaliu cu privire la motivele acestei rare răzgândiri guvernamentale. Multe decizii ale administrației Trump, mai ales legate de probleme de imigrație - din care a făcut calul său de bătaie - au fost contestate în justiție, însă Guvernul renunță rareori la caz și luptă ferm, până la Curtea Supremă, pentru a obține câștig de cauză.

Avocații Guvernului nu au dat nici ei, în audiere, explicații cu privire la această renunțare.

Iar Donald Trump nu a comentat imediat.

În pofida avansării pandemiei covid-19 în Statele Unite - care înregistrează peste 3,4 milioane de cazuri -, președintele american, care își joacă realegerea în noiembrie în parte asupra unei relansări a economiei, îndemană neîncetat la redeschiderea instituțiilor școlare, la începerea noului an.

El cita săptămâna trecută exemplul mai multor țări europene care și-au ”deschis școlile fără probleme” și i-a amenințat în mai multe rnduri pe democrați - pe care-i acuză că vor să țină instituțiile școalre închise din motive politice - cu tăierea subvențiilor federale primite de aceste școli, în cazul în care nu redeschid.

Însă, în pofida acestor presiuni, mai multe districte școlare, mai ales în California, unde epidemia este în plină ”explozie”, au anunțat luni că nu reiau învățământul fizic după vacanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
covid-19