Guvernul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare. Priorități: revitalizarea industriei de de muniții și armament, de la infanterie până la domeniile aerospațial și naval, inclusiv cu investiții străine

Guvernul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare. Priorități: revitalizarea industriei de de muniții și armament, de la infanterie până la domeniile aerospațial și naval, inclusiv cu investiții străine
scris 27 nov 2024

Guvernul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare, care se dorește a fi o imagine asupra evoluției dezirabile a industriei de apărare la orizontul anului 2030, cu perspective pentru anul 2035. Printre prioritățile strategiei se numără revitalizarea industriei de fabricare a munițiilor și a armamentului de infanterie și a aparaturii optoelectronice, precum și a  tuturor capacităților de producție ale operatorilor economici de stat din domeniul aerospațial și naval.

Strategia acoperă o perioadă de 6 ani și include obiective generale și specifice pentru implementarea unor programe și măsuri pe termen lung și a unei direcții strategice în domeniul industriei de apărare.

Urmărește-ne și pe Google News

Strategia urmărește întărirea capacității Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului de a răspunde nevoilor de dotare cu muniție, armament, produse, sisteme și platforme militare ale Forțelor Sistemului Național de Apărare. De asemenea, documentul subliniază importanța cooperării pe toate palierele, cu scopul creșterii capacității României de a demonstra potențialul de țară în domeniul industriei de apărare: cooperarea între instituțiile statului, cu autoritățile din statele membre și cu Comisia Europeană, cooperare internațională, atragerea investitorilor strategici români sau străini în zona industriei militare, cooperare tehnologică și industrială.  

Chiar în condițiile crizei energetice, începând cu anul 2022 cifra de afaceri a societăților cu acest profil s-a dublat față de perioada anterioară, de la aproape 1 mld. lei în perioada 2020-2021 la circa 2 mld. lei în 2022-2023. 

ULTIMA ORĂ Departamentul de stat al SUA anunță că România a atins nivelul de refuz al vizelor care permite românilor să circule liberi spre SUA CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Departamentul de stat al SUA anunță că România a atins nivelul de refuz al vizelor care permite românilor să circule liberi spre SUA

Pe baza nevoilor de dotare cu armament, muniție, produse, sisteme și platforme militare ale forțelor armate, precum și a nevoii de protejare a intereselor esențiale de securitate au fost identificate următoarele priorități:

1. Reluarea fabricării de pulberi cu bază simplă, dublă, triplă și sferică și dezvoltarea capacităților pentru producerea de explozivi brizanți (TNT, RDX, PETN), a pulberilor necesare producerii de combustibil pentru rachete reluarea fabricației de capse detonante, de inițiere și alte elemente pirotehnice.

2. Asigurarea pe plan intern a principalelor materii prime necesare fabricării pulberii pentru muniție.

3. Transformarea și revitalizarea capacităților de fabricare a armamentului de infanterie și a aparaturii optoelectronice în așa fel încât să se asigure tranziția de la armamentul individual existent la cel standard NATO.

4. Transformarea și revitalizarea capacităților de producție a munițiilor, cu accent pe omologarea celor standard NATO necesare noilor mijloace de luptă intrate/ care urmează să intre în dotarea MApN; dezvoltarea de noi capabilități privind muniția de artilerie la standarde NATO pentru toate tipurile de armamente și rachete, omologarea munițiilor standard NATO pentru armamentul de infanterie.

5. Transformarea și revitalizarea tuturor capacităților de producție ale operatorilor economici de stat din domeniul aerospațial și naval și susținerea dezvoltării operatorilor cu capital privat.

6. Transformarea și revitalizarea capacităților de producție care pot asigura executarea lucrărilor de mentenanță pentru refacerea stării tehnice a echipamentelor militare, pe timp de pace și pe timp de război, cât și modernizarea acestora.

7. Revitalizarea capacităților de fabricare în domeniul autovehiculelor militare pentru a putea asigura producția, integrarea, testarea și mentenanța în țară a tuturor automobilelor și a autospecialelor realizate pe șasiul acestora.

8. Susținerea dezvoltării capacităților existente la operatorii economici români în vederea realizării și integrării sistemelor de comunicații și informatică, de comandă-control și a realizării de software destinat domeniului apărării și securității naționale.

9. Susținerea dezvoltării antreprenoriatului și a întreprinderilor mici și mijlocii care să participe la realizarea de produse militare inovative, în special în domeniul electroniciicomunicațiilor, senzorilor, radarelor, vehiculelor autonome de luptă, echipamentelor de protecție ș.a. dar și la refacerea lanțurilor de aprovizionare a marilor operatori economici din industria națională de apărare.

10. Asigurarea și întărirea rezilienței României în situații de criză și reducerea dependenței față de furnizorii de materii prime din afara spațiului UE și NATO, prin investiții realizate de către statul român în capacitățile de producție din domeniul industriei naționale de apărare atât pentru produse militare, cât și pentru cele cu dublă utilizare.

11. Atragerea de investiții străine și crearea de societăți mixte cu investitori strategici din state membre UE, NATO și/sau a unor state cu care România are încheiate parteneriate strategice în domeniul apărării și industriei de apărare.

12. Absorbția de fonduri externe nerambursabile, cu rezultate concrete, concentrarea eforturilor pe accesarea fondurilor externe nerambursabile contribuind la scăderea considerabilă a presiunii asupra bugetului de stat; dezvoltarea capacității de gestionare, accesare și implementare a fondurilor externe nerambursabile în industria națională de apărare. 

13. Crearea unor clustere în parteneriat public-privat în zone de excelență științifică ca și premisă pentru dezvoltarea cercetarii-inovării și producției de echipamente militare și dual-use pe teritoriul României contribuind astfel la crearea unei componente militare economice care să asigure baza pentru protejarea intereselor naționale și reducerea dependenței de surse externe.

14. Revizuirea/definirea cadrului legislativ și procedural pentru a permite și sprijini – în condiții de transparență și concurențialitate economică astfel încât: să fie stabilit modul și condițiile în care societățile de stat se pot asocia cu investitori privați; să fie încurajate investițiile private în dezvoltarea unor produse militare/ tehnologii emergente; să fie consolidat controlul statului asupra operatorilor ce activează în domeniul militar.

VIDEO Ciolacu aprobă noul nivel al salariului minim în ciuda avizului negativ al lui Boloș: Nu o să țin cont de avizul tău! CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu aprobă noul nivel al salariului minim în ciuda avizului negativ al lui Boloș: Nu o să țin cont de avizul tău!

Obiective generale:

- Transformarea și revitalizarea capacităților de producție a pulberilor și explozivilor

- Transformarea și revitalizarea capacităților de producție a munițiilor, tehnicii de artilerie, armamentului individual și aparaturii optoelectronice

- Transformarea și revitalizarea capacitaților de producție din domeniul blindatelor, autovehiculelor, tractoare pentru artilerie și rachete

- Transformarea și revitalizarea capacităților de producție din domeniul aeronautic

- Revitalizarea capacităților de producție din domeniul naval

- Transformarea și revitalizarea capacităților de producție pentru realizarea mentenanței sistemelor și produselor militare

- Dezvoltarea capacităților în vederea realizării și integrării sistemelor de comunicații și informatică, de comandă-control, realizării de software și securitate cibernetică destinată FSNA

- Dezvoltarea antreprenoriatului și a întreprinderilor mici și mijlocii

- Dezvoltarea domeniului cercetării – dezvoltării - inovării

- Consolidarea si realizarea cadrului economic, financiar și legislativ pentru a asigura producția, integrarea, testarea și mentenanța precum și cercetarea-dezvoltarea-inovarea în domeniul vehiculelor autonome de luptă, muniție de tip loitering și a muniției inteligente

viewscnt
Afla mai multe despre
industrie
apărare
armament
strategie
guvern