Franța, țara în care strategia autorităților este să-i „enerveze pe nevaccinați”, a început să ridice restricțiile anti-Covid, eliminând inclusiv obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber, anunță AFP.
Președintele francez Emmanuel Macron i-a atacat anterior pe cei aproape 5 milioane de francezi care nu s-au vaccinat anti-Covid - VEZI AICI. Declarațiile sale au generat reacții și din Belgia.
Autoritățile au eliminat de asemenea limita de participanți pentru competițiile sportive, sălile de concerte și toate celelalte evenimente. Munca de acasă acolo unde este posibil nu va mai fi obligatorie, ci doar recomandată, scrie Hotnews.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Măsurile vin ca parte a unui plan în două părți anunțat la sfârșitul lunii ianuarie de a relaxa restricțiile sanitare, în pofida faptului că țara a înregistrat niveluri record de infecții luna trecută, și în contextul în care Danemarca și Anglia au anunțat la rândul lor eliminarea măsurilor de combatere a pandemiei.
Autoritățile norvegiene au anunțat la rândul lor ridicarea majorității restricțiilor anti-Covid, afirmând că „societatea poate să trăiască cu virusul”.
Planul Franței de a elimina restricțiile anti-Covid
Premierul Jean Castex a declarat în luna ianuarie că Franța „va putea ridica majoritatea restricțiilor luate pentru combaterea pandemiei în februarie” mulțumită controversatului certificat de vaccinare care a înlocuit certificatul de sănătate.
De luna trecută francezii sunt nevoiți să prezinte dovada vaccinării pentru a putea participa la activitățile ce țin de viața socială, acesta fiind obligatoriu pentru intrarea în baruri, cafenele, restaurante și restul spațiilor de divertisment.
El este obligatoriu și pentru transportul public pe distanțe lungi.
Certificatul de vaccinare a înlocuit certificatul de sănătate care era emis și persoanelor care s-au testat recent negativ pentru coronavirus, o opțiune pe care autoritățile franceze au eliminat-o pentru a convinge mai mulți oameni să se inoculeze anti-Covid.
În a doua etapă a planului de relaxare vor fi eliminate restricțiile impuse cluburilor de noapte, închise din luna decembrie a anului trecut, aceasta urmând să intre în vigoare de la 16 februarie. De la această dată vor fi permise mâncatul și băutul în stadioane, cinematografe și în mijloacele de transport în comun.
Autoritățile franceze nu au condiționat a doua parte a relaxării de situația sanitară, afirmând că amenințarea reprezentată de varianta Omicron a coronavirusului este limitată și mai puțin periculoasă, chiar dacă ea este mai infecțioasă.
„Am văzut o inversare ușoară a trendului în ultimele câteva zile, cu mai puține cazuri declarate în fiecare zi decât în anterioarele 7”, a declarat Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, cu privire la numărul de infecții depistate în Franța.