Războiul comercial dintre Statele Unite și China va încetini creșterea economiei globale din 2019 la cel mai scăzut ritm de după criza din 2008-2009, a avertizat marți Fondul Monetar Internațional (FMI), adăugând însă că producția își va reveni dacă tarifele vor fi eliminate, transmite Reuters.
FMI a anunțat în raportul World Economic Outlook o creștere estimată a PIB-ului mondial de 3%, sub ritmul de 3,2% prognozat în iulie, îm mare parte din cauza impactului tensiunilor comerciale, scrie News.ro.
Estimarea creează o atmosferă pesimistă la reuniunile anuale ale FMI și Băncii Mondiale care vor avea loc la Washington în această săptămână, prima la care Fondul va fi sub conducerea noului director general Kristalina Georgieva. Aceasta a moștenit o serie de probleme, de la stagnarea comerțului la tulburările din Ecuador și conflictele politice din Argentina legate de programele de austeritate mandatate de FMI.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În lipsa unor politici de relaxare monetară aproape simultane din partea băncilor centrale mari, economistul șef al FMI, Gita Gopinath, a spus că creșterea globală va fi în 2019 cu o jumătate de punct procentual mai scăzută, de 2,5%, economia mondială fiind pe marginea recesiunii.
”Creșterea scăzută este determinată de înrăutățirea puternică a activităților manufacturiere și a comerțului mondial, cu tarife mai ridicate și incertitudini prelungite legate de politicile comerciale, acestea înrăutățind investițiile și cererea pentru mijloace de producție”, a spus Gopinath.
În 2020, tarifele anunțate vor reduce producția economiei mondiale cu 0,8%, respectiv cu circa 700 de milioane de dolari, sumă similară cu economia Elveției.
Revizuirea în scădere a creșterii ia în considerare tarifele anunțate de Statele Unite pentru importurile din China și măsurile de retorsiune ale acestei țări.
Pentru 2020, Fondul afirmă că creșterea globală va accellera la 3,4%, datorită performanțelor mai bune așteptate în Brazilia, Mexic, Rusia, Arabia Saudită și Turcia. Și această estimare este cu o zecime de punct sub estimarea din iulie, fiind vulnerabilă la riscuri.