Donald Trump acceptă o întâlnire istorică cu Kim Jong-un

Donald Trump acceptă o întâlnire istorică cu Kim Jong-un
scris 9 mar 2018

Președintele american Donald Trump a acceptat să se întâlnească până în mai cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, cu care s-a angajat într-un agresiv schimb de replici după ce s-a instalat la putere, relatează AFP.

Locul și data unei asemenea întâlniri între al 45-lea președinte al Statelor Unite și liderul nord-coreean nu au fost precizate, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Această răsturnare, de negândit în urmă cu doar câteva săptămâni, are loc după doi ani de tensiuni extrem de puternice între Washington și Phenian, legate de programele nuclear și balistic nord-coreene.

Într-o scurtă alocuțiune la West Wung, la Casa Albă, joi seara (ora locală), Chung Eui-yong, un consilier sud-coreean în domeniul Securității, a anunțat că Trump a acceptat invitația la acest summit istoric.

SENAT: Manifestanții care produc zgomote prea puternice, amendați atât în timpul orelor de liniște, cât și în afara acestora, dacă deranjează locuințe și instituții publice CITEȘTE ȘI SENAT: Manifestanții care produc zgomote prea puternice, amendați atât în timpul orelor de liniște, cât și în afara acestora, dacă deranjează locuințe și instituții publice

Liderul nord-coreean ”și-a exprimat dorința de a se întâlni cu președintele Trump cât mai rapid posibil”, a declarat el. ”Președintele Trump a apreciat darea de seamă și a spus că se va întâlni cu Kim Jong-un până la sfârșitul lui mai, pentru a ajunge la o dezarmare nucleară permanentă”, a adăugat consilierul.

Casa Albă a confirmat că președintele american, în vârstă de 71 de ani, a acceptat propunerea enigmaticului lider în vârstă de aproximativ treizeci de ani.

Donald Trump a salutat, într-un mesaj postat pe Twitter, ”progrese mari” în dosarul nord-coreean, insistând asupra faptului că cel maiputernic om de la Phenian a vorbit despre ”denuclearizare” și nu doar de o ”înghețare” a activităților nucleare. ”Sancțiunile trebuie să rămână pe loc până se ajunge la un acord”, a adăugat el.

”PRESIUNE MAXIMĂ”

Un oficial american a precizat că nicio scrisoare de la liderul nord-coreean nu a fost remisă și că invitația a fost transmisă ”oral”.

Chung a precizat că Kim Jong-un s-a angajat să acționeze în vederea ”denuclearizare” a peninsulei coreene și a promis să se abțină ”de la orice nou test nuclear sau de rachetă” pe timpul eventualelor negocieri.

Premierul japonez Shinzo Abe a salutat vineri ”schimbarea din partea Coreei de Nord” și anunțul unui summit Trump-Kim, pe care-l consideră drept ”rezultatul cooperării între Japonia și Statele Unite și între Japonia, Statele Unite și Coreea de Sud, menit să mențină o presiune puternică împreună cu comunitatea internațiomnală”.

”Nu există un schimb de politică din partea Japoniei și Statelor Unite”, a adăugat el. ”Vom continua să exercităm o presiune maximă până când Coreea de Nord va lua măsuri concrete către o denuclearizare în mod perfect, verificabil și ireversibil”.

Acest anunț are loc în urma unei remarcabile destinderi care a început în peninsulă de la începutul anului, în perspectiva Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Pyeongchang.

După ce a discutat îndelung cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, Chung a dat asigurări că acesta din urmă este pregătit, de-acum, să acționeze în dosarul mult timp tabu al arsenalului nuclear al Phenianului. El a adăugat că nordul este pregătit de un ”dialog deschis” cu Statele Unite în vederea evocării dezarmării nucleare.

Nordul și Sudul au decis, potrivit Seulului să organizeze - la sfârșitul lui aprilie - al treilea summit intercoreean, după cele din 2000 și 2007. Acest summit va avea loc în satul Panmunjom, în mijlocul Zonei Demilitarizate (DMZ). care împarte peninsula.

”DICTATURĂ BRUTALĂ”

Președintele american a salutat aceste semn de deschidere, îndemnând totodată la prudență și reafirmând că toate opțiunile sunt pe masă.

”Va fi bine pentru lume, bine pentru Coreea de Nord, bine pentru peninsulă, dar vom vedea ceea ce se va întâmpla”, a lansat el.

Alți oficiali din administrația sa au îndemnat la prudență, unii arătându-se chiar sceptici, după luni de război verbal între Washington și Phenian, pe fondul progreselor nord-coreene în domeniile nuclear și balistic.

Coreea de Nord afirmă de-acum că rachetele sale sunt în măsură să atingă teritoriul american.

Vizat de o serie de sancțiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU și mai multe țări, regimul stalinist nord-coreean a afirmat mereu, până acum, că dezvoltarea programului său nuclear nu este, pur și simplu, negociabilă.

În urmă cu trei săptămâni, Trump a anunțat noi sancțiuni, la câteva ore după sosirea fiicei sale Ivanka în Coreea de Sud, la ceremonia de încheiere a Jocurilor Olimpice.

”Trebuie să rămânem uniți pentru a împiedica această dictatură brutală să amenințe lumea cu devastarea nucleară”, declara el atunci.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
kim jong-un