Curtea Supremă din statul Michigan a respins o încercare de a-l elimina pe fostul președinte Donald Trump de pe buletinul de vot pentru alegerile primare din 2024 ale Partidului Republican în acest stat, relatează CNN și Reuters.
Mai precis, instanța supremă din Michigan a refuzat să audieze un caz prin care se urmărea descalificarea lui Trump de pe buletinul de vot pentru alegerile primare din acest stat în vederea desemnării candidatului Partidului Republican la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, scrie News.ro.
Curtea Supremă din Michigan a declarat că nu va audia un apel din partea a patru alegători din acest stat, care urmăreau să îl excludă pe fostul președinte de la alegerile primare republicane din 27 februarie, din cauza rolului său în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Congresului SUA. Reclamanții argumentau că în Constituția SUA se prevede că o persoană care participă la o revoltă împotriva statului nu are voie să candideze.
Decizia Curții Supreme din Michigan de respingere a acestui demers, care era de așteptat, reprezintă o victorie pentru fostul președinte, deși există noi eforturi care au drept scop blocarea candidaturii sale.
Pe de altă parte, decizia de miercuri a Curții Supreme din Michigan vine în contradicție cu hotărârea recentă a Curții Supreme din Colorado, care l-a eliminat pe Trump de pe buletinul de vot pentru alegerile primare din cauza rolului său în revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu. Această decizie a fost suspendată în așteptarea unui recurs.
Alegătorii care s-au adresat Curții Supreme din Michigan au argumentat că Trump, favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile din 2024, nu ar putea ocupa funcția de președinte, în conformitate cu o prevedere din Constituția SUA care interzice persoanelor să ocupe funcții, dacă s-au implicat în "insurecție sau rebeliune" după ce au depus un jurământ față de Statele Unite. Prevederea este cunoscută sub numele de Secțiunea 3 a celui de-al 14-lea amendament.
Spre deosebire de Colorado, Curtea Supremă din Michigan nu a decis pe fond dacă Trump s-a implicat în insurecție. Judecătorii au confirmat hotărârile instanțelor inferioare care au concluzionat că nu instanțele ar trebui să decidă în această chestiune. Instanțele din Michigan au respins cazul în întregime din motive procedurale. Ele nu au ajuns niciodată la etapa în care să se întrebe și să decidă dacă la 6 ianuarie a fost vorba despre o insurecție și dacă Trump s-a implicat în ea.
CITEȘTE ȘI Aproape jumătate de milion de mașini BMW, rechemate în service "Nu suntem convinși că dubiile prezentate ar trebui să fie examinate de această Curte", au argumentat judecătorii Curții Supreme din Michigan respingerea acestui apel.
Într-o postare pe site-ul său Truth Social, Trump a declarat că instanța "a respins cu fermitate și pe bună dreptate" ceea ce el a numit o "încercare disperată a democraților" de a-l scoate de pe buletinul de vot în Michigan.
Michigan este considerat unul dintre statele-cheie, care pot decide rezultatul alegerilor generale din noiembrie 2024.
Curtea Supremă din Minnesota a ajuns la o concluzie similară luna trecută, constatând că un caz de "interdicție pe motiv de insurecție" care îl implică pe Trump ar trebui să fie respins dacă este vorba despre alegerile primare republicane, dar contestatarii ar putea încerca din nou un astfel de demers, în cazul în care Trump va câștiga nominalizarea republicană și va fi candidatul partidului la alegerile prezidențiale din 2024.
Odată cu aceste decizii duale, din Michigan și Colorado, atenția se îndreaptă spre Curtea Supremă a SUA.