Criza de măști determină firmele europene să își modifice planurile pe termen lung

Criza de măști determină firmele europene să își modifice planurile pe termen lung
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 apr 2020

Într-un moment în care țările se chinuie să își asigure necesarul de măști pentru a-și proteja de coronavirus personalul medical, producătorii germani și americani din Europa văd în această situație o oportunitate pentru a putea concura cu rivalii asiatici și a aduce producția de măști mai aproape de casă, transmite Reuters.

Potrivit recomandărilor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), tratamentul unui singur pacient cu COVID-19 necesită consumul a circa 15 măști de tip N95 în fiecare zi. Având în vedere că în prezent sunt 700.000 de europeni infectați cu coronavirus, aceasta înseamnă aproximativ 10 milioane de măști de tip N95 pe zi sau peste 3,8 miliarde pe an, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Ce spun 10+ experți și influenceri în investiții despre cum se prefigurează următoarele 3 luni în context de coronavirus. Lucian Mîndruță: nu merită să muncești pentru viitor CITEȘTE ȘI Ce spun 10+ experți și influenceri în investiții despre cum se prefigurează următoarele 3 luni în context de coronavirus. Lucian Mîndruță: nu merită să muncești pentru viitor

Însă, atât măștile respiratorii profesionale de tip N95, cunoscute și sub denumirea FFP2, cât și măștile chirurgicale mai simple au nevoie de un filtru dintr-un material sintetic.

Compania germană Innovatec GmbH & Co. KG intenționează ca în luna iunie să crească producția materialului sintetic din care se confecționează filtrul pentru măști în timp ce grupul american Berry Global și cel german Sandler AG vor ca în luna august să lanseze noi capacități de producție pentru filtre în Europa.

Însă, spre deosebire de producătorii care au început, temporar, să producă echipamente medicale pentru a face față creșterii explozive a cererii, Innovatec spune că este interesată de producția pe termen lung în ideea de a putea produce un număr de două miliarde de măști pe an.

Având în vedere dominația Asiei pe piața echipamentelor de protecție medicală, măștile nu au fost un domeniu de interes pentru Innovatec.

De asemenea, firma Sandler AG cu sediul în Bavaria a informat că în prezent investește într-o linie de producție de filtre pentru a putea produce până la 800 de milioane de măști pe an, însă producția ar urma să demareze abia în luna august.

Firma americană Berry va crește producția de filtre destinate măștilor de tip N95 la uzina sa de la Biesheim, Franța, tot din luna august, pentru a deservi Franța și regiunile învecinate. La fel ca și Innovatec, Berry a decis să migreze dinspre producția de filtre destinate clienților industiali spre filtre pentru măștile medicinale.

Rivalul american Hollingsworth & Vose Co. și cel german Freudenberg SE care produc deja filtre în Europa au început să lucreze la creșterea producției de materiale utilizate la fabricarea de măști.

Toate aceste companii europene mizează pe angajamentele venite din partea actorilor din sectorul public că vor continua să cumpere produse locale și după ce pandemia se va termina.

Guvernele europene au decis să sprijine o industrie domestică pentru producția de măști, după ce s-au confruntat cu o competiție dură din partea cumpărătorilor americani pentru produsele venite din Asia.

Germania a anunțat că va suporta 30% din investițiile necesare pentru companiile care vor începe să producă filtre pentru măștile medicinale până la finele acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
masti de protectie
firme