Oamenii reprezintă cea mai importantă resursă de care trebuie ținut cont în privința digitalizării din administrație, a arătat Petru Nechifor Moraru, Director Executiv, Direcția Management Proiecte din cadrul Consiliului Județean Brașov, în cadrul conferinței EU FUNDS Profit.ro FirstBank și Visa - Finanțăm digitalizarea României - Focus Brașov. Potrivit acestuia, în administrația publică încă se țin situații în tabele Word, fiind nevoie de programe de instruire și aplicații software intuitive.
Petru Moraru a arătat că proiectul de constituire a unui microsistem de interconectare în mai multe instituții ale Consiliului Județean Brașov a început în 2019, iar din experiența implementării a reieșit importanța resursei umane în acest proces.
”Noi am întâmpinat o rezistență la schimbare cu implementarea acestor sisteme. Toată lumea știe că la aministrația publică lucrurile sunt greu de urnit și cred că pentru a face niște proiecte bune ai nevoie de niște echipe de implementare foarte bune, niște oameni dedicați pe care managementul trebuie să-i aleagă, să-i pună în situația de a implementa proiectele cum trebuie.
Competențele digitale la noi sunt o problemă destul de mare, în sensul în care sunt oameni care în administrația publică încă țin situații în tabele, în Word, sunt instituții publice ale primăriei care au mail oficial pe Yahoo, Hotmail și așa mai departe, iar noi vorbim despre lucruri pe viitor sau care sunt în trend-ul actual, blockchain inteligență artificială, RPA (Robotic Process Automation - n.red.)”, a afirmat șeful Direcției Management Proiecte din cadrul Consiliului Județean Brașov.
”Din punctul meu de vedere, oamenii sunt cel mai important lucru și cea mai importantă resursă pe care trebuie să ținem cont când vorbim de digitalizare”, a mai spus Petru Moraru.
Potrivit acestuia, în general administrațiile publice au evitat să aloce resurse cuvenite procesului de digitalizare pentru că din punct de vedere politic până acum digitalizarea nu a fost un indicator important, iar fondurile europene au fost extrem de binevenite suplinind această lipsă de alocări.
Directorul din CJ Brașov a arătat însă că și în privința absorbirii acestor fonduri, resursa umană este esențială.
”Simțul meu este că nu avem destui oameni pregătiți ca să absoarbă toate aceste fonduri, în administrația publică, în firmele privare și probabil că nici în administrația centrală”, a arătat Petru Moraru.
Acesta a pledat pentru finanțarea unor programe de instruire, special dedicate funcționarilor, dar și pentru cetățeni și firme, precum și pentru dezvoltarea unor platforme cât mai intuitive.
”De exemplu, în programarea noastră informatică am plecat cumva într-un mod invers, nu am lăsat programatorii să vină să facă o evaluare și să ne prezinte un program, le-am spus noi vrem niște programe care se bazează pe competențe minime, pentru că vrem să investim cat mai puțin efort în instruirea ulterioară și în manualele de sute de pagini pe care nu le citește nimeni, și atunci sistemul se bazează pe WhatsApp și pe e-mail. (...) Cred că acesta va fi trend-ul, programe informatice simple astfel încât toată lumea să le adopte în mod intutitiv”, a mai spus directorul executiv al Direcției Management Proiecte din cadrul Consiliului Județean Brașov.