Antreprenorii europeni din domeniul apărării au avertizat că dependența de bumbacul chinezesc folosit în praful de pușcă pentru muniție le amenință capacitatea de a-și extinde producția, în timp ce țările occidentale se întrec în a susține armata suprasolicitată a Ucrainei, arată o analiză Financial Times.
Un produs secundar din prelucrarea bumbacului este utilizat pentru producerea de obuze de artilerie și alți explozibili, arată G4Media.ro.
Cererea de muniție în UE a crescut vertiginos, Ucraina consumând obuze în ritm alert în războiul său împotriva Rusiei.
Principalii producători de armament, printre care Saab din Suedia și Rheinmetall din Germania, au avertizat că Europa este excesiv de dependentă de acest produs din China, care reprezintă puțin sub jumătate din comerțul global.
Armin Papperger, directorul executiv al Rheinmetall, unul dintre principalii producători de muniții, a declarat pentru Financial Times că Europa se bazează pe China pentru „peste 70%” din bumbac.
„Există un risc ca China să rețină acest produs din motive geopolitice. Și acesta este motivul pentru care cumpărăm cât mai mult posibil pentru a ne umple stocurile”, a spus el.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Prețurile negative la energie pot conduce la creșterea, și nu la scăderea, facturilorUE își propune să crească producția de obuze de 155 mm la standardul Nato la 1,4 milioane de bucăți pe an pentru a reface stocurile statelor membre, care au fost epuizate pentru a ajuta forțele armate ucrainene în fața capacităților superioare de producție rusești. Aceasta a lansat un fond de 2 miliarde de euro pentru a stimula producția europeană de explozibili.
Liderii europeni au evidențiat penuria de praf de pușcă. „Am devenit cu toții conștienți de necesitatea de a face față penuriei unor componente, în special a prafului de pușcă”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron în martie, după o reuniune a principalilor susținători ai Ucrainei.