Comisarul european pentru piața internă vrea înființarea unui fond „uriaș” de apărare al UE de 100 de miliarde de euro. Este „extrem de important” ca UE „să aibă aceeași capacitate” de producție a armelor ca Rusia

Comisarul european pentru piața internă vrea înființarea unui fond „uriaș” de apărare al UE de 100 de miliarde de euro. Este „extrem de important” ca UE „să aibă aceeași capacitate” de producție a armelor ca Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2024

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat că dorește să înființeze un fond de apărare al UE în valoare de 100 de miliarde de euro, relatează Politico.

Acesta urmează să prezinte la 27 februarie Programul european de investiții în domeniul apărării (EDIP), un fond de bani destinat să stimuleze achizițiile comune de arme și să pună UE pe picior de război prin creșterea producției interne de arme și muniții, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO&DOCUMENT RA-APPS pregătește o nouă reședință oficială. Nu vrea să spună și pentru cine CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENT RA-APPS pregătește o nouă reședință oficială. Nu vrea să spună și pentru cine

„Cred că trebuie să avem un fond de apărare uriaș pentru a contribui la accelerare, chiar și probabil în valoare de 100 de miliarde de euro”, a declarat Breton, care este, de asemenea, responsabil pentru apărare, la un eveniment găzduit de grupul liberal Renew Europe la Parlamentul European.

„Sunt convins că vom face acest lucru”, a spus el, adăugând că liderii UE vor discuta provocările din domeniul apărării în cadrul unui summit la începutul lunii februarie. Deciziile privind alocarea de bani din bugetul UE pentru industria de apărare vor trebui aprobate de Consiliul European.

Breton a insistat, de asemenea, că blocul își poate îndeplini în continuare obiectivul de a produce 1 milion de proiectile de artilerie până în această primăvară, care ar putea fi trimise apoi în Ucraina.

În martie anul trecut, UE și-a dat 12 luni pentru a dona muniția pentru a ajuta Ucraina în războiul său împotriva Rusiei. Dar industriile de apărare europene se pregătesc cu greu, iar obiectivul a părut din ce în ce mai îndoielnic. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat în noiembrie că ar fi imposibil să livreze munițiile la timp.

Dar Breton nu renunță.

Românii formează cea mai mare minoritate din Germania care provine dintr-un stat UE CITEȘTE ȘI Românii formează cea mai mare minoritate din Germania care provine dintr-un stat UE

„Vreau să vă spun astăzi aici că ne vom respecta angajamentul”, a declarat Breton.

El a spus că pentru a atinge acest obiectiv va fi necesară reducerea exporturilor către țările din afara UE și asigurarea faptului că guvernele statelor membre vor exercita presiuni asupra industriilor lor de armament pentru a accelera producția.

„Suntem doar Comisia Europeană”, a avertizat el, dar a subliniat că este „absolut” posibil să se atingă obiectivul de un milion de obuze până în martie sau aprilie.

Breton a mai spus că UE poate fi la egalitate cu Rusia în ceea ce privește producția de arme în termen de 18 luni până la doi ani, afirmând că este „extrem de important” ca UE „să aibă aceeași capacitate”.

Rusia și-a sporit în mod spectaculos propria producție de muniție și a primit, de asemenea, mii de obuze de la aliatul său, Coreea de Nord. Accesul la cantități uriașe de muniție este vital în războiul pozițional crâncen de-a lungul a sute de kilometri de tranșee în estul și sudul Ucrainei, și există îngrijorări că Ucraina nu va putea să țină linia dacă nu va primi mult mai mult sprijin din partea Occidentului.


Într-un moment de criză pentru Ucraina și de îngrijorare cu privire la credibilitatea promisiunilor făcute de aliații săi, Breton a criticat oficialii pentru că se îndoiesc de țintele de muniție ale blocului.

„Nu mă bucur când văd unii miniștri ai apărării spunând că nu vom putea livra, nu este genul de informații pe care le dai atunci când există un război pe continentul tău”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
aparare
ue