Există dovezi ale dificultăților pe piața locurilor de muncă din zona euro, a afirmat președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, un indicator analizat de oficialii BCE care evaluează impactul înăspririi politicii monetare, transmit Reuters și Bloomberg.
"În pofida încetinirii activității economice, per ansamblu, piața forței de muncă rămâne rezilientă, deși se observă semne ale încetinirii creșterii numărului locurilor de muncă spre finalul anului", a declarat șeful BCE în Parlamentul European, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La ultima ședință de politică monetară, care a avut loc luna trecută, gardienii euro au lăsat nemodificată dobânda de referință, la nivelul istoric de 4%. Investitorii se așteaptă ca BCE să înceapă să reducă dobânzile în primăvara lui 2024 pe măsură ce inflația scade, iar economia stagnează sau chiar ar putea să se contracte.
Noile date publicate recent arată că rata șomajului s-a menținut la 6,5%, ceea ce indică reziliența pieței forței de muncă din zona euro.
Vorbind despre perspectivele economice, Lagarde a atras atenția asupra reducerii locurilor de muncă, un factor cheie luat în considerare pentru determinarea impactului înăspririi politicii monetare.
Presiunile inflaționiste în zona euro ar urma să se atenueze, dar creșterea salariilor încă este la un nivel solid, iar perspectivele sunt nesigure, astfel încât eforturile Băncii Centrale Europene de a contracara inflația nu s-au încheiat încă, a afirmat Lagarde.
Oficialul a adăugat: "Nu este momentul să declarăm victoria. Trebuie să rămânem vigilenți la diferitele forțe care afectează inflația și să ne concentrăm pe stabilitatea prețurilor".
Dobânzile ridicate, creșterea redusă și problemele de pe piața muncii vor ajuta ca inflația să revină la ținta BCE de 2%, susține Lagarde.
CITEȘTE ȘI Banca Transilvania primește rating investment grade de la Moody’sOficialii Băncii Centrale Europene ar putea în curând revizui bondurile achiziționate în cadrul programului de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (PEPP) și ar putea reconsidera înlocuirea titlurilor de valoare ajunse la scadență, a afirmat Lagarde.
"Am indicat că vom continua să reinvestim cel puțin până în 2024. Această problemă urmează să fie discutată curând și luată în discuție la reuniunea Consiliului guvernatorilor BCE", a explicat șeful BCE.
Deși unii oficiali spun că sunt în favoarea începerii discuțiilor privind derularea programului PEPP, Lagarde este mult mai prudentă. La precedenta reuniune de politică monetară din octombrie, șeful BCE a spus doar că problema nu a fost discutată, fără a da amănunte.
Conform actualelor îndrumări, reinvestirea va continua până la finalul lui 2024.
Săptămâna trecută, guvernatorul Băncii Centrale a Austriei, Robert Holzmann, s-a declarat în favoarea unei discuții pe acest subiect la reuniune de politică monetară din decembrie, și o reinvestire graduală din martie 2024.