California a contestat în instanță tarifele vamale ale lui Donald Trump, statul condus de democrați considerând că președintele american nu le poate institui fără aprobarea Congresului, informează AFP.
"Trump nu are puterea unilaterală de a modifica radical peisajul economic al țării. Nu așa funcționează democrația noastră", a explicat procurorul general al Californiei, Rob Bonta, în cadrul unei conferințe de presă.

"Congresul nu a autorizat aceste tarife, cu atât mai puțin să impună tarife și apoi să le ridice, să le suspende și apoi să le reinstituie imediat după un capriciu", a insistat el.
De la revenirea sa la putere, miliardarul republican a aruncat lumea într-un război comercial, inversând decenii de liber schimb, scrie News.ro.
China este supusă unor tarife americane de 145%, iar anumite importuri din Canada și Mexic sunt taxate cu 25%.
La începutul lunii aprilie, Donald Trump a introdus, de asemenea, tarife de 10% asupra produselor din zeci de țări din întreaga lume și a promis alte taxe, mult mai punitive, înainte de a le suspenda.
Prin această politică protecționistă, președintele susține că dorește să readucă producția industrială în Statele Unite.
Dar, pentru moment, aceasta creează o mare incertitudine și va duce la creșterea prețurilor pentru consumatori, eșecuri în afaceri și pierderi de locuri de muncă, potrivit multor economiști.

California reprezintă a cincea cea mai mare economie din lume și reprezintă 14% din PIB-ul SUA.
Fiind leagănul sectorului tehnologic, cel mai populat stat al țării este, de asemenea, cel mai important producător industrial și agricol. Acesta este extrem de dependent de relațiile sale cu Mexicul, Canada și China.
"Niciun alt stat nu va fi mai afectat de consecințele acestei incertitudini", a denunțat guvernatorul Californiei, Gavin Newsom.
"Aceasta este o nesăbuință. (...) Acest tip distruge economia Statelor Unite", a adăugat democratul în vârstă de 57 de ani, despre care presa americană scrie în mod regulat că are ambiții prezidențiale pentru 2028.
Newsom l-a acuzat pe Donald Trump de "trădarea oamenilor care l-au susținut", menționând că războiul comercial îi afectează în special pe fermieri, care au votat în mare parte pentru omul de afaceri republican.
Guvernatorul a denunțat de asemenea căderea piețelor provocată de această politică, care erodează "economiile pentru pensionare" ale americanilor.
La începutul lunii aprilie, guvernatorul anunțase deja că statul California va căuta să încheie acorduri cu restul lumii pentru a fi scutită de viitoarele represalii vamale împotriva Statelor Unite.
Potrivit procesului lansat miercuri, legea din 1977 invocată de Donald Trump nu îi permite acestuia să impună tarife vamale, o competență pe care Constituția SUA o atribuie Congresului.
"Unde este Congresul? (...) Făceți-vă treaba!", a spus Newsom, ironizând majoritatea republicană din Senat și Camera Reprezentanților.
Aceasta este a cincisprezecea acțiune în justiție inițiată de California împotriva administrației Trump de când miliardarul republican a revenit la putere. Statul democrat contestă, în special, punerea în discuție a dreptului la pământ și puterea acordată lui Elon Musk de a tăia bugetul statului federal.
În timpul primului său mandat, California a condus rezistența față de Donald Trump, intentând mai mult de 120 de acțiuni în justiție împotriva guvernului său.
Miercuri, Casa Albă a respins ferm această nouă procedură.
"În loc să se concentreze asupra criminalității galopante, a lipsei de adăpost și a costului inaccesibil al vieții în California, Gavin Newsom își petrece timpul încercând să blocheze eforturile istorice ale președintelui Trump de a remedia în sfârșit urgența națională pe care o reprezintă deficitele comerciale persistente ale țării noastre", a reacționat un purtător de cuvânt, citat de presa californiană.