Bruxellesul recomandă o procedură disciplinară cu privire la un deficit excesiv contra Italiei

Bruxellesul recomandă o procedură disciplinară cu privire la un deficit excesiv contra Italiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iun 2019

Comisia Europeană (CE) a recomandat miercuri să se deschidă o procedură cu privire la deficit excesiv împotriva Italiei, din cauza enormei datorii italiene, care depășește cu mult reglementările europene și pe care coaliția de extremă dreapta și antisistem aflată la putere o poate agrava, relatează AFP.

”O procedură de deficit excesiv pe baza datoriei este justificată”, a anunțat comisarul european însărcinat cu Afaceri Economice Pierre Moscovici, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Politicienii sunt perseverenți când e interes: Unde nu a putut Parlamentul, vine Guvernul - pensii speciale și primarilor, șefilor de CJ și altor aleși locali CITEȘTE ȘI DOCUMENT Politicienii sunt perseverenți când e interes: Unde nu a putut Parlamentul, vine Guvernul - pensii speciale și primarilor, șefilor de CJ și altor aleși locali

”În loc să fie redusă, datoria publică a Italiei, care reprezintă o sarcină importantă pentru economie, a crescut din nou, de la 131 la 132% din Produsul Intern Brut (PIB)” în 2018, a subliniat el.

Potrivit CE, datoria italiană riscă să atingă un nou record - 132,2% din PIB în 2018, 133,7% din PIB în 2019 și 135,7% din PIB în 2020, cu mult peste pragul de 60% stabilit prin reglementări europene.

Iar deficitul structural iralian urmează să se agraveze în 2018, în timp ce este necesară o îmbunătățire sensibilă.

Deschiderea unei proceduri cu privire la un deficit excesiv urmează să devină efectivă abia la finalul unui proces compex, care necesită apropbarea celorlalte state membre. Ea poate conduce la sancțiuni de până la 0,2% din PIB-ul italian, adică în valoare de 3,5 miliarde de euro.

Un dialog este necesar să aibă loc de-acum între CE și coaliția populistă aflată la putere la Roma, din care fac parte Liga (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini și Mișcarea Cinci Stele (M5S, antisistem) a lui Luigi Di Maio, care este măcinată de disensiuni pe tema atitudinii de adoptat față de Bruxelles.

Noul om puternic al Guvernului, Matteo Salvini, și-a subliniat deja intenția de a fi ”încăpățânat” cu CE.

Guvernul italian a avut deja dificultăți la sfârșitul lui 2018 cu Bruxellesul, care i-a respins proiectul de buget, considerat neconform reglementprilor europene.

Cele două părți și-au flexibilizat poziții și au ajuns la un compromis, oportun cu doar câteva luni înaintea alegerilor europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
italia
deficit excesiv