British Council, organismul de promovare a culturii britanice în străinătate, a anunțat că trebuie să închidă mai multe centre culturale din lume din lipsă de resurse, după anularea de cursuri și examene în timpul pandemiei de COVID-19, relatează AFP.
"Din cauza impactului Covid asupra veniturilor noastre comerciale, pe care le foloseam înainte pentru subvenționarea birourilor din străinătate, și a scăderii globale a finanțării noastre față de perioada de dinaintea pandemiei, ne confruntăm cu un deficit semnificativ de finanțare", a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al British Council, important instrument al "soft power" britanice, ținând de Foreign Office (Ministerul Afacerilor Externe), scrie Agerpres.
În consecință, "va trebui să avem în vedere ca în 20 de țări să ne continuăm activitatea la distanță sau prin mijloace electronice", a adăugat acesta, confirmând astfel o informație de pe site-ul Politico.
Organizația prevede ca în următorii doi ani să-și înceteze progresiv prezența în nouă țări - Bosnia-Herțegovina, Croația, Kosovo, Malta, Muntenegru, Macedonia de Nord, Slovacia, Slovenia și Elveția. În schimb, va propune programe "la distanță", din țări învecinate.
Și aliații apropiați ai Marii Britanii, cum sunt Australia, Canada, Noua Zeelandă și SUA, sunt afectate de aceste reduceri de efective, în pofida voinței guvernului de a întări legăturile cu aceste țări după Brexit. În Europa, centrul British Council din Belgia urmează să se închidă.
Se va încheia de asemenea prezența British Council în Afganistan, Chile, Namibia, Sierra Leone, Sudanul de sud și Uruguay.
CITEȘTE ȘI Corespondență din München - Denis Le Vot, șeful Dacia: Nu trebuie să fii sărac ca să cumperi Dacia. Esențialul este cool!Finanțele British Council provin din educație, subvenții guvernamentale și ajutor internațional pentru dezvoltare. În fața problemelor financiare ale acestei instituții culturale, guvernul britanic a acordat împrumuturi în valoare totală de 245 de milioane de lire (287 milioane de euro), rambursabile la 31 decembrie acest an.
Din cauza impactului economic al pandemiei, premierul britanic Boris Johnson a redus anul acesta cu o treime bugetul ajutorului internațional, ceea ce i-a atras critici dure în propria tabără conservatoare și a antrenat reduceri masive în bugetele organizațiilor umanitare.