Un grup de lucru al guvernului francez intenționează să ia în considerare inițiativa Ministerului Muncii, care propune prelungirea cu încă un an a regimului de lucru la distanță pentru a economisi energie, relata ziarul Le Parisien .
Raportul notează că extinderea lucrului la distanță până în 2023 „va contribui la reducerea consumului de energie în contextul crizei actuale”. În special, atunci când lucrează de la distanță, „afacerile vor putea folosi mai puțină energie electrică pentru a încălzi și a ilumina clădirile”, subliniază ziarul.
„Aceasta este una dintre măsurile propuse de grupul de lucru guvernamental pentru a exploata toate oportunitățile de economisire”, notează Le Parisien, adăugând că această măsură „ar putea fi adoptată odată cu începerea sezonului de iarnă”, arată Adevarul.
Eric Cheve, vicepreședintele Confederației Franceze a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, a declarat că antreprenorii „ar fi dispuși să ia în considerare proiectul dacă li s-ar acorda dreptul de vot”.
Sindicatele au reacționat la această propunere cu mai multă reținere. „Nu cred că toți angajații ar fi de acord să lucreze de acasă fără o compensație financiară pentru costurile cu electricitatea de acasă”, a declarat Jean-Francois Foucart, secretarul național al Confederației Franceze a Angajaților.
Tarifele pentru încălzire și energie electrică, subliniază Le Parisien, sunt acum în creștere, chiar dacă sunt încă îngrădite de un mecanism de limitare a prețurilor.
Promisiunile Guvernului
Anterior, ministrul delegat pentru politica bugetară de pe lângă Ministerul Finanțelor, Gabriel Attal, a promis că autoritățile franceze vor continua practica de limitare a tarifelor și anul viitor.
Datorită controlului tarifelor, Attal a spus că prețurile la energie au crescut „cu 4% în acest an, iar dacă guvernul nu ar fi luat măsuri, ar fi putut ajunge la 40%. Attal a avertizat că „dacă această politică nu va fi continuată anul viitor, facturile de energie electrică ar putea crește cu 100%.
Regimul economic respectiv este avut în vedere de guvern în legătură cu reducerea livrărilor de gaze rusești către Uniunea Europeană. Situația din Franța este agravată de faptul că mai puțin de jumătate din cele 56 de reactoare nucleare ale țării funcționează în prezent din cauza unor reparații.
Telemunca a devenit larg răspândită în Franța de la începutul pandemiei de coronavirus în martie 2020.