”În pofida pandemiei, aproape 2.500 de locuri de muncă au fost transferate, iar aproximativ 50 de entități britanice, cu active în valoare de cel puțin 170 de miliarde de euro, au fost relocalizate în Franța a sfârșitul lui 2020”, a anunțat marți, cu ocazia urărilor de început de an, guvernatorul Băncii centrale a Franței, François Villeroy de Galhau, relatează AFP.
”Alte relocalizări sunt așteptate și ar urma să se accelereze în cursul acestui an”, a anunțat guvernatorul, subliniind că ”Brexitul impune dezvoltarea autonomiei noastre financiare europene”, mai ales în sectorul crucial al compensării financiare, scrie News.ro.
Pentru moment, Uniunea Europeană (UE) a autorizat Camerele de Compensare de la Londra, care asigură cea mai mare parte a compensărilor din Europa la anumite produse financiare, să-și continue activitatea timp de 18 luni, recunoscând astfel că nu are pe continent instituțiile necesare, pentru a putea renunța la cele din Regatul Unit.
Însă, după acest termen, autoritățile europene sugerează că această compensare a produselor denominate în euro va fi necesar să aibă loc în cadrul UE.
”O veritabilă «Uniune a finanțelor» este necesar să ne permită să mobilizăm mai bine excedentul economisirii europene, de aproximativ 220 de miliarde de euro, în favoarea investirii productive. Acum ori niciodată este necesar să ne folosim de dubla oportunitate a Brexitului și reconstrucției, pentru a transforma Uniunea într-o piațiă de capital”, avertizează Villeroy de Galhau.