Reglementarea ce include această obligație, denumită Net-Zero Industry Act (NZIA), a fost aprobată în mai de către Consiliul UE și publicată în iunie în Jurnalul Oficial al Uniunii.
Prima zăpadă a acestei ierni a căzut deja în Sânmartin, sat din Carpații Orientali ai României.
Guvernul a început demersurile și pentru asigurarea finanțării necesare realizării sau modernizării și reabilitării a 14 obiective culturale și istorice de importanță națională și europeană. A fost, astfel, aprobat acordul de principiu pentru contractarea unui împrumut de 140 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru proiectul ”Temelii culturale”. Proiectul are un buget total estimat la 280 de milioane de euro, diferența de finanțare fiind asigurată de statul român.
Guvernul a adoptat un proiect de ordonanță cu măsuri fiscale, vizând clarificări și eliminări de obligații la e-Factură, amânarea până la 1 iulie a obligațiilor privind nota de conformare la e-TVA, măsuri în vederea combaterii evaziunii în domeniul produselor accizabile, precum și modificări privind impozitul pe venit și alte aspecte fiscal bugetare, a anunțat executivul. De asemenea, s-a clarificat că identificarea prin CNP la e-Factură este opțională și s-a reglementat înscrierea pe factură a unui cod format din 13 cifre de zero în locul codului de identificare fiscală a beneficiarului – persoană fizică, dacă acesta nu comunică niciun cod.
Analistul economic Adrian Negrescu avertizează că declarațiile principalului favorit la alegerile prezidențiale în privința economiei au creat incertitudine și îngrijorare în rândul investitorilor, dovadă fiind pierderile de peste 11 miliarde de lei de pe Bursa de Valori București. Economistul spune că această depreciere pe afectează pe toți, întrucât pe bursă sunt și banii din pilonul II de pensii. În ceea ce privește viitorul, Negrescu afirmă că, „mai mult ca sigur”, vom avea „un guvern de austeritate națională”.
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește abandonul școlar. Ponderea tinerilor care au părăsit devreme sistemul de educație și formare este de 16% la nivel național, în timp ce media Uniunii Europene este de 10%.
Guvernul de la Oslo ar trebui să permită Fondului suveran de investiții al Norvegiei să lichideze părți din portofoliul său din Rusia când este posibil, și prin urmare să încheie înghețarea generală a activități începută în 2022, a anunțat Banca Centrală a țării, care gestionează Fondul, transmite Reuters.
Un fost ministru belgian, Didier Reynders, un fost comisar european însărcinat cu Justiția, a fost audiat de către poliția belgiană, iar domiciliul de la Bruxelles i-a fost percheziționat în cadrul unei anchete cu privire la spălare de bani, relatează AFP.
Premierul Ciolacu a anunțat că astăzi PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților naționale vor forma o coaliție parlamentară pro-europeană, care ar urma să fie baza unei coalții de guvernare din care vor fi excluse partidele auto-intitulat suveraniste, AUR, SOS și POT.
Președintele american ales Donald Trump i-a sugerat premierului canadian Justin Trudeau ca țara sa să se integreze în SUA pentru a evita tarifele pe care vrea să le impună atunci când va ajunge la Casa Albă, pe 20 ianuarie, a informat postul de televiziune Fox News, transmite marți EFE.