Universitatea din București oferă anul acesta în total peste 9.000 de locuri la facultăți, dintre care 4.250 de locuri la buget. Cele mai multe locuri sunt la facultățile de Geografie, de Limbi Străine, Matematică, Sociologie și Psihologie, care sunt și cele mai căutate în fiecare an. În același timp, Academia de Studii Economice scoate la concurs aproape 6.000 de locuri, iar cea mai căutată facultate este cea de Cibernetică.
Pentru admiterea din acest an la studii universitare de licență, Universitatea din București pune la dispoziția candidaților un număr total de 9.383 de locuri, dintre care 4.250 de locuri la buget și 5.133 de locuri la taxă. La master, au fost scoase la concurs 7.853 de locuri la toate cele 19 facultăți, dintre care 2.865 de locuri la buget și 4.988 de locuri la taxă, scrie News.ro.
Cele mai căutate facultăți sunt și cele cu cele mai multe locuri disponibile și rămân și în acest an Facultatea de Administrație și Afaceri, Facultatea de Geografie, cea de Matematică, de Sociologie, de Psihologie, de Limbi Străine, Litere, Jurnalism, Drept sau Istorie.
Astfel, la Administrație și Afaceri sunt 198 de locuri la buget și 527 la taxă, iar înscrierile se mai pot face până în 23 iulie. Admiterea se realizează în baza mediei dintre proba la bacalaureat la Limba română și materia la alegere. La Facultatea de Drept sunt 261 de locuri la buget și 307 locuri cu taxă, iar înscrierea se face până în 18 iulie. Examenul de admitere, cu întrebări din Limba română și economie, va avea loc în 24 iulie.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Legea care lasă firmele să distribuie acționarilor profitul după fiecare trimestru intră în vigoare. Guvernul va putea lua în acest an în jur de 2 miliarde lei în plus de la companii de statLa Biologie sunt 95 de locuri la buget și 134 de locuri cu taxă, iar admiterea se face în baza unui eseu motivațional și ăn baza mediei de la examenul de bacalaureat. Înscrierea se mai face până în 18 iulie. De asemenea, la Facultatea de Chimie sunt 111 locuri la buget, iar admiterea constă în media dintre nota finală la bac (75 la sută) și nota la testul grilă (25 la sută), la alegere între chimie generală și anorganică sau chimie organică. Candidații își mai pot depune dosarele până în 19 iulie, urmând ca testul să aibă loc în 23 iulie.
În ceea ce privește Facultatea de Geografie, aceasta oferă 324 de locuri la buget, iar data limită de înscriere este 19 iulie. Admiterea se face în baza unei scrisori de motivație și media de la bac. La Istorie sunt disponibile 165 de locuri la buget și 298 de locuri la taxă, iar admitera constă în baza unei scrisori de intenție și în funcție de media de la bacalaureat. Înscrierile se fac până în 20 iulie.
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării oferă candidaților 325 de locuri, dintre care 120 la buget, iar data limită de înscriere este vineri, 13 iulie. Admiterea constă într-un examen scris pe fiecare specializare în parte. Astfel, examenele vor avea loc timp de trei zile consecutiv, în 16, 18 și 18 iulie, pentru Comunicare și Relații Publice, Jurnalism și, respectiv, Publicitate. Pe de altă parte, la Facultatea de Litere sunt 411 locuri la buget și se intră după concursul de dosare, nota la proba de Limba română de la bac valorând două treimi din nota finală, în timp ce media dintre celelalte două note de la bac valorează o treime. Excepție face specializarea Comunicare și relații publice, unde se intră în baza unui test de o oră din noțiuni de limba română. Înscrierea se face până în 16 iulie.
În ceea ce privește Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, înscrierea se face până în 14 iulie și admiterea constă în examen scris cu două discipline. Sunt disponibile 386 de locuri la buget. La Matematică și Informatică 387 de locuri bugetate, în timp ce la Facultatea de Psihologie sunt 298 de locuri la buget. La Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, candidații au la dispoziție 264 de locuri la buget, la toate cele patru specializări, Sociologie, Antropologie, Resurse umane și Asistență socială, la care se adaugă alte 700 la taxă. Înscrierile se pot face până în 15 iulie, iar admiterea se face pe baza unui eseu motivațional și a mediei dintre nota la examenul de bac la Limba română și nota la o a doua probă, la alegere.
În acest an, UB oferă posibilitatea achitării online a taxei de înscriere pri completarea unui formular, urmând ca, în dosarul de înscriere, candidatul să atașeze și dovada plății primită pe e-mail. De asemenea, candidații vor avea cazare gratuită în căminul Leu C timp de trei nopți și vor avea acces gratuit în spațiul Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză”.
Data limită pentru înscrierea la facultățile Universității din București este 26 iulie, iar ultimele rezultate ale examenelor de admitere se vor afișa în 29 iulie.
Academia de Studii Economice scoate la concurs aproape 6.000 de locuri la facultățile sale, dintre care 2.602 la buget și 2.826 la taxă. Cele mai multe locuri sunt la Facultatea de Cibernetică, acolo unde, încă din primele zile de înscriere, s-au format coze pentru depunerea dosarelor. Aici sunt 573 de locuri bugetate și 80 de locuri la taxă. La Contabilitate și Informatică de Gestiune, candidații au la dispoziție 233 de locuri la buget și 382 de locuri la taxă, în timp ce la Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori sunt disponibile 227 de locuri la buget și 285 de locuri la taxă.
Înscrierile la ASE se mai pot face până în 16 iulie, iar admiterea se face pe baza mediei de la bac.
La Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, precum și la facultatea de Moașe și Asistență Medicală (FMAM) au fost scoase la concurs 1.402 de locuri, dintre care 1.100 de locuri finanțate de la bugetul de stat și 302 locuri cu taxă. Înscrierile au început joi și vor continua până în 18 iulie. Admiterea se face în baza unui examen.
Facultatea de Medicină, cu o durată de șase ani, are 552 de locuri la buget și 200 de locuri cu taxă, în timp ce Facultatea de Medicină Dentară a scos la concurs 166 de locuri bugetate și 70 la taxă. Facultatea de Farmacie, cu durată de cinci ani, are disponibile 166 de locuri bugetate și 20 la taxă, iar Facultatea de Moașe are disponibile 182 de locuri bugetate și 12 la taxă.
Taxa de studiu la UMF „Carol Davila” este de 9.000 de lei pe an la Medicină, Farmacie și Medicină dentară, și 6.000 de lei la Moașe.
Universitatea Politehnica a scos la concurs aproape 5.000 de locuri la buget și peste 1.000 la taxă. Înscrierile la facultăți se fac până în 14 iulie, iar admiterea constă fie într-un interviu, fie se face pe bază de două probe scrise.
Cele mai multe locuri sunt la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, cu 635 de locuri bugetate și 85 la taxă. De asemenea, la Automatică și Calculatoare, alternativa la Facultatea de Cibernetică din cadrul ASE, sunt disponibile 58 de locuri bugetate și 225 de locuri la taxă, în timp ce Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice scoate la concurs 550 de locuri bugetate și 50 la taxă.
De asemenea, la Transporturi sunt 470 de locuri bugetate și 60 la taxă, la Inginerie Mecanică și Mecatronică sunt 340 de locuri bugetate și 100 de locuri la taxă, iar la Inginerie Electrică au fost scoase la concurs 310 locuri bugetate și 50 la taxă.
Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară a scos la concurs pentru sesiune din acest an 1.349 de locuri la buget și 2.476 de locuri la taxă. Înscrierea se face până în 21 iulie, iar admiterea constă într-un interviu pentru toate facultățile, cu excepția facultății de Medicină veterinară, unde admiterea se face pe baza unui examen scris.
Astfel, Facultatea de Agricultură oferă 202 locuri bugetate și 373 locuri la taxă, Facultatea de Horticultură a scos la concurs 113 locuri la buget și 212 locuri la taxă, în timp ce Facultatea de Medicină veterinară a pus la dispoziția candidaților 273 de locuri bugetate și 2017 locuri la taxă.