Un contract de finanțare în valoare de 1,6 milioane de lei pentru realizarea de hărți de risc natural pentru 20 de localități din județ, între care și satul Izvoarele, unde s-au produs de-a lungul vremii mai multe cutremure, dar și alunecări de teren, a fost semnat, miercuri, între Consiliul Județean Galați și Ministerul Dezvoltării. Contribuția fiecărei instituții fiind de 50%, urmând să fie declanșată procedura de achiziție pentru stabilirea firmei care va elabora hărțile.
"Este un contract pe care l-a semnat CJ Galați cu Ministerul Dezvoltarii, contract de finanțare pentru Programul privind elaboarea hărților de risc natural pentru cutremure și alunecări de teren. Este vorba despre un proiect în valoare de 1,6 milioane de lei, unde CJ vine cu 50% aport, adică 800.000 de lei și Ministerul Dezvoltării cu 50%, respectiv tot 800.000 de lei, pentru 20 de localități", a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea, la sfârșitul ședinței de CJ.
Potrivit lui Fotea, se vor face hărți de risc natural pentru alunecări de teren și cutremure pentru municipiul Galați, pentru Faleza Brateș și Faleza Dunării, precum și pentru localitățile Cerțești, Berești-Meria, Suceveni, Cavadinești, Bălășești, Berești, Vânători, Băleni, Brăhășești, Corni, Cosmești, Cuca, Gohor, Nicorești, Pechea, Slobozia Conachi, Smârdan, Țepu și Valea Mărului, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI DB Global Technology, centrul de tehnologie al Deutsche Bank din București, caută 25 de tineri IT-iști pentru un program de pregătire remunerat"Pasul următor, vor fi scoase în procedură de achiție și probabil o firmă specializată pentru că nu oricine are competență să facă astfel de hărți de risc, va face hărțile de risc (...) Sunt necesare pentru că Galațiul așa cum ați văzut și la Izvoarele și la Suceveni și în multe alte localități din județul Galați, localități care sunt prinse și în acest proiect, au fost de-a lungul timpului foarte multe aluncări de teren pentru că proiectul se referă la programul privind elaborarea hărților de risc natural pentru cutremure și alunecări de teren, or la Izvoarele știți câte cutremure am avut de-a lungul timpului, iar alunecări de teren am avut peste tot, inclusiv la Țepu, Suceveni, Izvoarele, Berești Meria și multe altele. Practic structura solului din județul Galați și faptul că nu mai sunt atât de multe suprafețe împădurite sau suprafețe cu plantații prezintă astfel de riscuri", a mai spus președintele CJ Galați.
El a adăugat că după elaborarea hărților de risc se vor putea demara și proiecte pentru lucrările necesare.
"În primă fază, trebuie să așteptăm concluzia specialiștilor să ne spună ei care sunt riscurile, cât de mari sunt riscurile pentru ca apoi după ce identificăm nivelul de risc să identificăm și sursa de finanțare ori tot așa în colaboare cu Ministerul Dezvoltării sau din fonduri proprii sau din alte surse de finanțare pentru zonele expuse la un risc mare să încercăm să venim cu un proiect", a mai declarat Fotea.
În satul Izvoarele, din comuna Slobozia Conachi, s-au produs de-a lungul timpului mai multe cutremure, dar și alunecări de teren.