Tendința cumpărătorului de unitate rezidențială este posibil să se schimbe fundamental în actualul context, iar referințele să urce de la apartamente cu 2 camere la cele cu 3 camere, fiind posibilă și o schimbare a interesului cupărătorului de la apartamentul în bloc către casă cu teren și curte. În acest context, și investitorii și dezvoltatorii este posibil să își schimbe obiectivele, a arătat Silviu Stratulat, Managing Partner Stratulat Albulescu, în cadrul videoconferinței Profit.ro – Noi provocări pentru piața imobiliară în contextul COVID 19.
Videoconferința, transmisă în direct și la Profit TV, a fost organizată cu sprijinul Banca Transilvania, Ceetrus, Genesis Property și Popovici Nițu Stoica&Asociații.
"Tendința cumpărătorului de unitate rezidențială este posibil să se schimbe fundamental, este posibil ca referințele cumpărătorilor să urce de la apartamente cu 2 camere, spre exemplu, la apartamentele cu 3 camere, iar în același timp este posibil să vedem o schimbare a interesului cupărătorului de la apartamentul în bloc către casă cu teren, curte. În acest context, investitorii și dezvoltatorii este posibil să își schimbe obiectivele pe care le-au avut în vedere în sensul de localizare, spre exemplu, a terenurilor spre zonele periferice unde pot fi dezvoltate ansambluri de vile", spune avocatul, arătând că multe proiecte de achiziție de terenuri au fost amânate în actualul context.
El se așteaptă ca cererea de unități locative să înregistreze o scădere, normală, în acest an, dar să aibă o creștere pe termen lung. Este însă important și ca statul să ridice plafonul maxim aferent cotei de TVA de 5% în domeniu, de la 400.000 lei la 750.000-850.000 lei, pentru ca piața rezidențială să fie impulsionată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Până la acest moment, dezvoltatorii nu au întâmpinat dificultăți în contractele deja încheiate cu cumpărătorii, neprimind nici cereri de renegociere sau amânare a plăților, probleme juridice fiind în relația cu furnizorii de lucrări și echipamente, pandemia fiind invocată ca forță majoră și pentru a evita predarea la un anumit termen. În opinia sa, însă, și bazat pe cadrul legal și cel contractual, simpla apariție a pandemiei nu reprezintă un eveniment de forță majoră, fiind nevoie ca o eventuală legătură să fie probată și justificată.
El remarcă totodată că furnizorii de utilități nu mai avansează investiții, acestea fiind amânate pentru anul viitor, chiar dacă mare parte din cheltuieli sunt în sarcina dezvoltatorilor, fiind invocate inclusiv potențiale probleme generate de deplasarea oamenilor pe teren, fiind nevoie de un cadru legal care să rezolve acest aspect.