Președintele Iohannis a decretat stare de urgență în contextul coronvirus.
Decretul urmează să fie semnat efectiv și va intra în vigoare de luni.
Procedura permite statului inclusiv să efectueze achiziții de echipamente medicale în regim de urgență, fără licitații.
CITEȘTE ȘI Anul 2020 ar putea fi anul în care informatizarea ANAF începe să prindă viteză”Am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoate. Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani pentru domeniul sănătății”, a afirmat președintele.
Conform legii, starea de asediu și starea de urgență privesc situații de criză ce impun măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.
Pe durata stării de asediu sau a stării de urgență, exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale poate fi restrâns, cu excepția drepturilor omului și libertăților fundamentale, numai în măsura în care situația o cere și cu respectarea Constituției.
Procedura permite statului inclusiv să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice, să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute, precum și să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate.
Guvernul precizează însă că NU toate aceste măsuri sunt luate în mod obligatoriu și că vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19).