Tranzacție: Cyprus Popular Bank Public a semnat cu Barniveld Enterprises, vehicul de investiții al familiei Vardinogiannis, contractul pentru Marfin Bank România

Tranzacție: Cyprus Popular Bank Public a semnat cu Barniveld Enterprises, vehicul de investiții al familiei Vardinogiannis, contractul pentru Marfin Bank România
Thomas Dincă
Thomas Dincă
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 5 mar 2018

Cyprus Popular Bank Public Co Ltd a semnat cu Barniveld Enterprises, vehicul de investiții al familiei omului de afaceri elen Vardis Vardinogiannis (83 de ani), implicat în tranzacții cu petrol și servicii de transport maritim, contractul pentru vânzarea Marfin Bank România. Operațiunea pune capăt prezenței băncii cipriote falimentare pe piața din România. Fondul de investiții londonez Duet Private Equity, inițial partener cu grecii, nu mai face parte din tranzacție. Pentru achiziția Marfin au fost anul trecut șase oferte, inclusiv din partea Expobank Cehia, deținută de rusul Igor Kim, dar și din partea Patria Bank.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Tranzacția așteaptă încă avizul BNR.

Urmărește-ne și pe Google News

Cyprus Popular Bank (cunoscută anterior drept Laiki) este în administrare specială, după colapsul sistemului bancar cipriot din 2013, din care a mai rămas în picioare doar Bank of Cyprus, și este în proces de lichidare pentru acoperirea datoriilor rămase, astfel că nu mai putea susține subsidiara din România.

Familia Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, o nouă tranzacție imobiliară - cumpără un teren al Romexpo cu aproape 5 milioane de euro CITEȘTE ȘI Familia Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, o nouă tranzacție imobiliară - cumpără un teren al Romexpo cu aproape 5 milioane de euro

În competiția pentru preluarea Marfin Bank România, cu o cotă de piață de 0,5%, au intrat șase ofertanți, printre care băncile Patria Bank, Bank of Cyprus (care activează în România printr-o filială), Expobank CZ și fondurile de investiții Argo Capital Management Limited, consorțiul format din Duet Private Equity Limited și Barniveld Enterprises Ltd și cel format din SSIF IEBA Trust SA și DD Partners, după cum Profit.ro a anunțat în exclusivitate la finele lunii aprilie.

Duet Private Equity Limited este parte a Duet Group, cu sediul la Londra, care administrează fonduri de capital și de hedging și are active totale în  administrare de 4,4 miliarde de dolari. Barniveld Enterprises Ltd este o societate privată, înregistrată în Cipru.

Tranzacția vine la timp

La finele anului 2016, Marfin Bank România avea active de circa 2 miliarde de lei, în scădere cu circa o zecime față de 2015. Portofoliul de credite al băncii era de circa 900 de milioane de lei (-14% față de 2015), potrivit raportului anual, aprobat în luna mai și publicat recent.

Banca a făcut un profit de 39,7 milioane de lei, față de o pierdere de circa 10 milioane de lei în anul 2015. Rezultatul nu vine, însă, după creșterea performanței operaționale, ci după un câștig din rambursarea cu discount a unor depozite către Bank of Cyprus.

Tranzacție surpriză: Grupul sud-african Metair, cu venituri anuale de peste 2,5 miliarde dolari, cumpără din nou, după 6 ani, acțiuni la o companie românească CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Grupul sud-african Metair, cu venituri anuale de peste 2,5 miliarde dolari, cumpără din nou, după 6 ani, acțiuni la o companie românească

La finele anului 2015, Bank of Cyprus finanța cu 121 de milioane de euro Marfin Bank, însă valoarea finanțărilor a scăzut cu 50 de milioane de euro. Marfin a rambursat efectiv 33 de milioane de euro din finanțare, în condițiile în care a beneficiat de un discount de 34%. Câștigul de 17 milioane de euro (75,8 milioane de lei) a fost înregistrat la venituri.

Bank of Cyprus mai avea, la finele anului trecut, depozite la termen și colaterale de 31 de milioane de euro și împrumuturi subordonate de 40 de milioane de euro, care ar trebui rambursate până în aprilie 2018, Marfin beneficiind de un discount de 27,5%. Bank of Cyprus a depus ofertă de preluare, cel mai probabil, pentru aceste depozite.

Marfin și-a ameliorat rezultatul și cu câștigul de 8,5 milioane de lei din tranzacția Visa.

Pierderile cumulate ale băncii depășesc însă 197 de milioane de lei, iar activul net al băncii a căzut sub capitalul social, lucru care ar trebui rezolvat prin reducerea datoriilor și capitalizarea băncii, prin reducerea capitalului social cu pierderile sau dizolvarea băncii, potrivit legii societăților comerciale.

„Aceste aspecte indică o incertitudine semnificativă care ar putea avea impact negativ cu privire la capacitatea băncii de a-și continua activitatea. Cu toate acestea, conducerea băncii consideră că va reuși să ia măsurile adecvate care să-i permită menținerea lichidității și a capitalului la nivele corespunzătoare pentru a-și continua activitatea în viitorul previzibil”, se arată într-un raport.

Banca avea un capital social de 317 milioane de lei pe IFRS și capitaluri proprii totale de 134 de milioane de lei. Nivelul de adecvare a capitalului total era de 29,27%, față de nivelul minim impus de BNR de 14,38%, în condițiile în care aici sunt incluse în calcul și împrumuturile subordonate.

Tranzacție pe piața farma: Monza, cel mai mare spital de chirurgie cardiovasculară, a cumpărat prima clinică privată de chirurgie estetică din România CITEȘTE ȘI Tranzacție pe piața farma: Monza, cel mai mare spital de chirurgie cardiovasculară, a cumpărat prima clinică privată de chirurgie estetică din România

Rata de adecvare a capitalului de nivel 1 era de 11,99%, față de limita minimă de 10,78%, în creștere de la 6,67% în 2015.

Banca are depozite de la clienți de aproape 1,5 miliarde de lei și ținea în numerar și plasamente la alte bănci de 524 de milioane de lei. Alte 300 de milioane de lei erau investite în obligațiuni de stat.

La finele anului 2016, Marfin avea 272 de angajați, în scădere cu o zecime față de 2015 și 33 de filiale și agenții. Marfin este prezentă pe piața din România din 1998.

viewscnt
Afla mai multe despre
marfin bank
argo capital
expobank
achizite marfin