Primăria Capitalei vorbește din nou de refacerea Esplanadei din centrul Capitalei, acum cu o pinacotecă. Terenul este pregătit de amenajare din regimul Ceaușescu

Primăria Capitalei vorbește din nou de refacerea Esplanadei din centrul Capitalei, acum cu o pinacotecă. Terenul este pregătit de amenajare din regimul Ceaușescu
scris 19 iul 2017

Primăria Capitalei vrea să refacă Esplanada din zona Unirii și să realizeze o sală de concerte, o pinacotecă, o secțiune pentru Muzeul Literaturii, urmând să solicite în acest sens Guvernului transmiterea în subordinea Consiliului General al Municipiului București (CGMB) a spațiului delimitat de bulevardul Unirii, strada Nerva Traian, bulevardul Octavian Goga și bulevardul Mircea Vodă din administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Consilierii generali și-au dat acordul în unanimitate pentru trimiterea solicitării către Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a scris în mai că Banca Mondială a finalizat și transmis autorităților centrale de la București încă din 2015 planul-cadru pentru dezvoltarea proiectului imobiliar Esplanda, care ar trebui să găzduiască viitorul Cartier al Justiției, iar Guvernul urma să decidă dacă proiectul va include și sediile altor instituții centrale, căutând totodată soluții de finanțare. Guvernul și misiunea de asistență a Băncii Mondiale au avut consultări în ianuarie 2016, în urma cărora a rezultat că există interes cel puțin din partea reprezentanților Ministerului Justiției, ai Ministerului Culturii și și ai Primăriei Generale a Municipiului Bucuresti pentru dezvoltarea unui proiect integrat de utilitate publică pe amplasamentul Esplanada.

Povestea cartierului Esplanada poate fi citită AICI.

FOTO Ghencea Business Center, construit în boom-ul imobiliar, a fost scos la vânzare cu peste 10 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Ghencea Business Center, construit în boom-ul imobiliar, a fost scos la vânzare cu peste 10 milioane euro

"Este un proiect despre care s-a vorbit foarte mult în ultimii ani, dar am rămas doar cu vorbele. Sunt sigură că putem regenera o zonă din centrul Capitalei, un proiect care s-a denumit popular Esplanada, acolo unde se intenționa și construirea unui cartier al Justiției. Având în vedere că Primăria Capitalei a participat la toate grupurile de lucru, la Ministerul Dezvoltării Regionale, la Banca Mondială, la diferite ambasade interesate de acest subiect, dar până acum au fost doar discuții și teoretizeri, noi considerăm că avem capacitatea administrativă și financiară pentru a face acest proiect de regenerare urbană. Vom construi în acea zonă o sală de concerte extrem de necesară în Capitală, o secțiune pentru Muzeul Literaturii, chiar și cartierul Justiției, o pinacotecă și alte clădiri cu funcțiuni publice, spații verzi și de aici lucrurile pot fi îmbunătățite”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, citat de news.ro.

În proiectul de hotărâre, municipalitatea spune că "se înregistrează în prezent un deficit major cu privire la bunurile imobile destinate dezvoltării și implementării unor proiecte în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului și a unor proiecte în domeniul cultural”, astfel că vrea să construiască un centru multifuncțional, cu spații administrative, de birouri, cu zonă verde și de agrement, dar și parcări.

Consilierul USR Roxana Wring spune că spațiul face parte dintr-o perioadă "tristă” a Bucureștiului și că ar fi benefic să intre în totalitate în administrarea municipalității. Ea a propus un amendament care a fost aprobat de consilieri și care presupune organizarea unui concurs de urbanism care să rezulte într-un plan urbanistic global și ulterior în concursuri de arhitectură care să detalieze soluțiile identificate prin concursul de urbanism.

"Având în vedere valoarea imobilului, conferită mai ales de amplasarea acestuia într-o zonă ușor accesibilă, considerăm că se pretează pentru realizarea unor obiective de investiții care să cuprindă: spații administrative, spații birouri, centrul de afaceri, investiții culturale, zonă verde și de agrement și parcări”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

FOTO Ryanair \ CITEȘTE ȘI FOTO Ryanair "înțeapă" Tarom cu un mesaj public: La același preț cât pentru un zbor Tarom, poți cumpăra 10 zboruri cu Ryanair. Scapă de tarifele mari!

Potrivit acestuia, suprafața totală a amplasamentului este de aproximativ 106.000 de metri pătrați, o suprafață de 4.640 de metri pătrați fiind achiziționată de Primărie prin contracte de vânzare-cumpărare. De asemenea, pe terenul pe care se vrea construirea centrului multifuncțional, sunt foste imobile notificate în baza legilor proprietății, restituite în natură. Nerevendicare, pentru care există procese pe rolul instanțelor de judecată sau aflate în proprietatea primăriei.

Municipalitatea precizează că se urmărește ca prin acest proiect "să se dea vechiului obiectiv abandonat un caracter unitar și reprezentativ pentru imaginea Capitalei”.

viewscnt
Afla mai multe despre
esplanada
cartier
imobiliar