Prim-ministrul Florin Cîțu și ministrul Claudiu Năsui deschid videoconferința Profit Piața de Capital.forum, care va reuni principalii jucători

Prim-ministrul Florin Cîțu și ministrul Claudiu Năsui deschid videoconferința Profit Piața de Capital.forum, care va reuni principalii jucători
scris 14 apr 2021

Prim-ministrul Florin Cîțu și ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, vor deschide videoconferința  Profit Piața de Capital.forum, care va reuni principalii jucători ai pieței de capital și la care vor fi anunțate măsurile pregătite pentru perioada imediată, precum și soluțiile de capitalizare pentru firme.

Videoconferința, programată pentru 20 aprilie, este organizată cu sprijinul Banca Transilvania, al Bursei de Valori București, Evergent Investments, SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia și Depozitarul Central, urmând să fie transmisă în direct și de Profit TV.

Detalii pot fi văzute AICI

CONTEXT

Urmărește-ne și pe Google News

Piața de capital românească traversează o perioadă cu oportunități și provocări deosebite. Promovată în toamna anului trecut la statutul de piață emergentă secundară, într-o decizie istorică a agenției de evaluare financiară FTSE Russell, bursa și-a deschis porțile pentru categorii mult mai importante de investitori, care au putut începe să cumpere acțiuni listate la București.

Un context favorabil, care ar trebui să se reflecte și în economia reală, suprapus, însă, din păcate, peste criza sanitară ce a transmis efecte în toate piețele financiare și în economie în general. În ciuda pandemiei și a incertitudinilor în care continua să evolueze economia, anul 2020 nu a fost deloc rău pentru piața de capital.

Dincolo de promovarea la statutul de piață emergentă, lichiditatea a crescut cu 40%, aproape de 3 miliarde de euro, însă rămâne departe de potențial. Tot departe de potențial, cu toată evoluția ceva mai bună din ultima vreme, rămâne și participarea investitorilor individuali. Contextul poate fi unul favorabil, într-o epocă a dobânzilor bancare aflate la minime istorice sau chiar la valori negative, care nu au descurajat totuși nevoia de economisire într-o perioadă plină de incertitudini.

Statul și-a crescut și el finanțarea realizată prin intermediul Bursei de Valori București, însă rămâne în urmă cu planurile de listare a companiilor deținute, după o perioadă în care înstrăinarea acțiunilor de stat a fost temporar interzisă. O provocare suplimentară apare pentru finanțarea proiectelor de infrastructură prin piața de capital.

Pentru economia reală, unde finanțarea bancară a fost tot timpul covârșitoare ca pondere, companiile fac treptat pași pentru a se finanța tot mai mult și prin intermediul bursei, însă ritmul de creștere este destul de lent.

În acest context, Profit.ro își propune să aducă în dezbatere temele majore care preocupă jucătorii din piața de capital, reunind, la o masa virtuală, reprezentanți ai instituiilor financiare relevante, ai companiilor și investitorilor private, precum și ai autorităților de supraveghere și reglementare în domeniu.

TEME DE DEZBATERE:

Efectele Pandemiei asupra pieței de capital

Evoluții și provocări după promovarea la statutul de piață emergentă

Cum creștem interesul pentru participarea investitorilor individuali pe piața de capital românească?

Ce factori țin încă în loc interesul acestora? Riscurile percepute, lipsa de educație financiară, precaritatea veniturilor?

“Competiția” cu platformele Forex și de criptomonede

Cum poate crește corespondența dintre raftul magazinelor și “raftul” BVB, prin mai multe listări de companii ale căror produse sau servicii sunt consumate de români?

Cum creștem numărul de listări și IPO-uri, de companii private și de stat?

Relația bursei cu statul. Finanțarea statului prin bursă, tranzacționarea titlurilor de stat pentru populație prin piața de capital.

Provocări pentru fondurile de investiții în pandemie

Perspective pentru fondurile de pensii private

Ce șanse mai are proiectul Fondului Suveran de Investiții în noul context pandemic

Digitalizarea accesului investitorilor la piața de capital

Proiectele Bursei de Valori București

Finanțarea infrastructurii prin mecanismele pieței de capital

Problemele supravegherii pieței de capital Noutăți în curs de reglementare. Sunt necesare instrumente noi?

Ce reglementări sunt încă așteptate de fonduri? Cum se pot îmbunătăți vizibilitatea și percepția pieței de capital? Ce măsuri sunt necesare pentru reducerea birocrației pe piața de capital?

Educația financiară a investitorilor, într-un context în care lipsa cunoștințelor de bază privind instrumentele financiare de pe piața de capital împinge economiile aproape integral către depozite bancare sau către “saltea“ Impactul contextului internațional asupra evoluției emitenților de la BVB

Provocări pentru piața de brokeraj

Perspective pentru piața de mărfuri și interferențe cu și piața de capital

Eveniment LIVE pe Profit.ro TV,  www.profit.ro și pe pagina de Facebook Profit.ro

viewscnt
Afla mai multe despre
profit forum
piata de capital