Presa olandeză, despre furtul pieselor din tezaurul dacic: Pe lângă coiful de la Coțofenești, au fost furate și trei brățări de aur

Presa olandeză, despre furtul pieselor din tezaurul dacic: Pe lângă coiful de la Coțofenești, au fost furate și trei brățări de aur

sursa foto Muzeul Drents

scris sâmbătă, 15:33

Poliția olandeză suspectează că furtul de la Muzeul Drents a fost o operațiune planificată cu atenție, iar printre obiectele furate se numără trei brățări de aur și piesa centrală a expoziției, coiful de aur de la Coțofenești, care fusese prezentat în toate materialele promoționale, dar este posibil ca și alte obiecte să fi fost furate, relatează presa olandeză.

Muzeul a confirmat, la rândul său, și furtul celor trei brățări și a publicat fotografiile exponatelor furate.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, Interpol a fost chemat să asiste în acest caz. O delegație a statului român este așteptată la muzeu, duminică, scrie presa olandeză. Jurnaliștii notează, citând un istoric, că în general astfel de obiecte sunt furate pentru a fi topite și dau exemple similare, în care obiecte vechi, de mare valoare, nu au fost niciodată găsite, arată News.ro.

FOTO Maia Sandu și Volodimir Zelenski au denunțat, la Kiev, șantajul energetic al Rusiei CITEȘTE ȘI FOTO Maia Sandu și Volodimir Zelenski au denunțat, la Kiev, șantajul energetic al Rusiei

Potrivit presei olandeze, un vehicul a ars, în apropierea muzeului, la scurt timp după explozia în urma căreia obiecte de mare valoare, provenind din vechea Dacie, au fost furate.

”Poliția investighează un vehicul suspect și a primit un raport privind un incendiu de mașină în jurul orei 4:15 la intersecția dintre Grolloërstraat și Marwijksoord, lângă Rolde. În apropierea mașinii incendiate nu a fost găsit nimeni, iar ocupanții s-ar fi transferat într-un alt vehicul, posibil legat de furt”, scriu jurnaliștii de la NL Times.

Aceștia au stat de vorbă cu directorul Muzeului Drents, Harry Tupan, care a confirmat că piesele furate se aflau în sala de expoziție.

Directorul Muzeului Drents a declarat jurnaliștilor olandezi că forțe suplimentare de securitate au fost dislocate pentru expoziția cu artefacte aduse din România, însă niciun gardian nu era staționat în sala de expoziție. ”Totuși, totul a fost înregistrat profesional”, a spus Harry Tupan.

Burduja: Prețurile plătite de români sunt pe locul 4 la gaz și pe 5 la energie electrică între cele mai ieftine din UE CITEȘTE ȘI Burduja: Prețurile plătite de români sunt pe locul 4 la gaz și pe 5 la energie electrică între cele mai ieftine din UE

Poliția suspectează că furtul a fost o operațiune planificată cu atenție, iar anchetatorii caută acum filmările de pe camere de supraveghere și adună relatări ale martorilor. De asemenea, Interpol a fost chemat să asiste în acest caz.

Autoritățile solicită persoanelor care au vizitat recent muzeul să raporteze orice persoane suspecte pe care le-ar fi văzut în muzeu în ultimele zile, în special pe cele care au zăbovit lângă obiectele de mare valoare. De asemenea, oficialii olandezi dau sfaturi cu privire la orice încercare de a vinde artefactele furate. Localnicii care au montate camere de supraveghere în zona unde s-a produs explozia sunt, de asemenea, îndemnați să dea înregistrările poliției.

Convorbire aprinsă, care a degenerat în confruntare, între Trump și prim-ministrul Danemarcei despre Groenlanda CITEȘTE ȘI Convorbire aprinsă, care a degenerat în confruntare, între Trump și prim-ministrul Danemarcei despre Groenlanda

Istoricul de artă Arthur Brand, cunoscut drept ”detectivul de artă”, a descris jaful ca parte a unei ”tendințe tulburătoare”.

”Împotriva acestui tip de spargere, niciun muzeu nu se poate proteja pe deplin”, a spus el, citat de presa olandeză.

Brand a adăugat că Olanda a devenit o țintă pentru furturile care implică explozibili.

”Hoții și-au dat seama că această metodă funcționează. Cerul este limita; porțile sunt larg deschise. Acest lucru este profund îngrijorător sub toate aspectele. Poliția și guvernul trebuie să găsească răspunsuri rapid”, a spus istoricul.

Arthur Brand și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la probabilitatea recuperării artefactelor furate, explicând că aurul este adesea topit pentru valoarea sa materială, invocând cazuri similare, inclusiv furtul în 2017 al unei monede de aur de 100 de kilograme la Berlin și a unei comori romane de aur furată la München. Nici unul nu a fost recuperat.

viewscnt
Afla mai multe despre
furt
tezaur
dacic
coțofenești
olanda
muzeu
drents