NATO desfășoară elemente ale forței sale de reacție rapidă și va continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv apărare aeriană, a anunțat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după încheierea summitului NATO organizat prin videoconferință în contextul invaziei militare ruse asupra Ucrainei, relatează Reuters.
Într-o conferință de presă la Bruxelles, Stoltenberg a spus că Rusia încearcă să înlăture Guvernul de la Kiev.
''Acum desfășurăm forța de reacție a NATO pentru prima dată în contextul apărării colective'', a declarat secretarul general al Alianței.
CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceriEl a solicitat Rusiei, în urma discuțiilor purtate în cadrul summitului NATO convocat de urgență cu privire la invazia Rusiei în Ucraina, „să înceteze războiul fără sens început în Europa, care a distrus pacea continentului.”
”Aliații au anunțat că vor oferi sprijin militar, umanitar, național pentru Ucraina, dar este o situație fluidă și va trebui să decidem în funcție de evoluția situației. Continuăm să oferim sprijin Ucrainei. La întâlnirea de astăzi, aliații au anunțat ce arme, sprijin vor trimite, precum echipament militar, chiar și sisteme de apărare aeriană”, a declarat Stoltenberg.
UPDATE Președintele american, Joe Biden, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au avut o convorbire care a durat aproximativ 40 de minute. Cei doi președinți au discutat despre impunerea unor sancțiuni suplimentare mai drastice Rusiei, precum și despre ajutorul acordat de către SUA Ucrainei în domeniul apărării, relatează BBC.
Potrivit Casei Albe, Zelenski și Biden au vorbit timp de 40 de minute.
În urma întâlnirii, Zelensky a postat pe Twitter un mesaj potrivit căruia cei doi șefi de stat au discutat despre „impunerea unor sancțiuni mai dure, asistență concretă în domeniul apărării, precum și formarea unei coaliții anti-război”.
Principlele declarații ale secretarului general al NATO:
- „Rusia a distrus pacea în Europa. Populația se luptă pentru libertate în fața unui atac neprovocat. Deplângem suferința, pierderile tragice de vieți, precum și pierderile materiale.”
- „Suntem alături de cei fortați să plece. Deplângem moartea celor uciși.”
- „Cerem Rusiei să oprească imediat acest război fără sens, să înceteze atacurile, să retragă toate forțele, să se întoarcă pe drumul diplomației, să renunțe la agresiune.”
- „Obiectivele Kremlinului nu se limitează la Ucraina. Rusia a cerut să renunțăm la extinderea NATO și să scoatem trupe și infrastructură din țările care au aderat la alianță după 1997.”
- „Ne confruntăm cu o nouă normalitate în securitatea europeană. Rusia contestă deschis ordinea de securitate și folosește forța pentru îndeplinirea obiectivelor.”
CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare- „Tragem la răspundere pentru faptele lor atât Rusia, ca agresor, cât și Belarusul în postura de complice”.
- „Decizia preseședintelui Putin de a începe agresiunea împotriva Ucrainei este o greșeală strategică teribilă. Rusia va plăti ani la rând pentru acest lucru.”
- „Aliații NATO au răspuns, iar partenerii s-au alăturat”
- „Trebuie să fim pregătiți să facem mai mult, chiar dacă vom plăți un preț.”
- „Poporul rus trebuie să știe că acest război nu va face Rusia mai sigură, mai respectată la nivel global, nu va duce la un trai mai bun pentru popor.”
- „Ca răspuns la acumularea de soldați ruși, am intensificat apărarea. Ieri, aliații au activat planurile de apărare. Drept rezultat, trimitem elemente de răspuns rapid terestre, pe mare, în aer, pentru a întări flancul și a răspunde rapid.”
- „SUA, Canada, statele UE au trimis mii de noi soldați pe Flancul Estic. Avem peste 100 de avioane în stare de alertă ridicată, care operează în 30 de localități diferite.”
- „120 de nave din nord până în Marea Mediterană.”
- „120 nave din nord până în Marea Mediterană.”
- „Inclusiv 3 flote cu portavioane. Nu trebuie să fie loc de neînțelegeri. Vom face tot ce e necesar pe a proteja fiecare aliat, fieare centimetru de teritoriu NATO. ”
- „Liderii au afirmat, astăzi, că trebuie să continuăm spirjinul oferit Ucrainei. Mai mult sprijin oferit pentru Georgia, Moldova, Bosnia și Herțegovina. Le ajutăm să rămână pe calea democrației, să urmeze pe drumul pe care l-au ales ele libere.”
- „Acest conflict ne dovedește importanța parteneriatului dintre UE și NATO. Nu există securitate europeană fara o alianță puternică.”
Potrivit declarației publicate la finalul summitului, șefii de stat ai țărilor membre NATO au convenit să continue să ia toate măsurile și deciziile necesare pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor aliaților.
CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generațieAliații au avut consultări în temeiul articolului 4 din Tratatul de la Washington. Liderii NATO cer Rusiei să își oprească imediat ofensiva militară, să își retragă toate forțele din Ucraina, subliniind că acest atac brutal, planificat de mult timp, asupra Ucrainei, o țară independentă, pașnică și democratică, a fost efectuat fără nicio provocare și fără nicio justificare.
Liderii țărilor aliate își reafirmă solidaritatea cu președintele, parlamentul și guvernul Ucrainei, aleși în mod democratic, și cu poporul ucrainean.
De asemenea, NATO își menține angajamentul față de toate principiile fundamentale care stau la baza securității europene, inclusiv față de dreptul fiecărei țări de a-și alege propriile acorduri de securitate.