Italienii de la Iragri care lucrau de 10 ani în Teleorman intră în faliment. Printre acționari - un italian care a construit pasajul Basarab și s-a orientat spre agricultură crezând că e mai bine. Povestea detaliată a unei afaceri căzute

Italienii de la Iragri care lucrau de 10 ani în Teleorman intră în faliment. Printre acționari - un italian care a construit pasajul Basarab și s-a orientat spre agricultură crezând că e mai bine. Povestea detaliată a unei afaceri căzute

Depozitele Iragri

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 30 ian 2019

Oamenii de afaceri italieni care lucrau de circa 10 ani o suprafață peste 2.500 hectare de teren arabil în Teleorman prin Iragri Ital Group intră în faliment, neavând bani să restituie celui de-al doilea mare acționar al companiei un împrumut de 340.000 euro. În primăvară, Profit.ro anunța că aceștia au decis să scoată firma la vânzare, la un preț minim de 4,5 milioane euro, plătibil într-un interval care va fi stabilit cu un eventual cumpărător.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Firma are un grup de 17 acționari, dintre care 11 italieni care dețin majoritatea titlurilor. Cel mai mare pachet (31,7%) este controlat de Piero Francisci, care anterior de deținut o firmă de construcții cu care a lucrat la ridicarea pasajului Basarab din București, orientându-se ulterior, în contextul crizei, spre agricultură.

Urmărește-ne și pe Google News
Cea mai mare tranzacție de închiriere de unități rezidențiale în scop hotelier din România: BCR a dat cu chirie cele 132 de apartamente din Silver Mountain, visul milionarului Dan Fisher CITEȘTE ȘI Cea mai mare tranzacție de închiriere de unități rezidențiale în scop hotelier din România: BCR a dat cu chirie cele 132 de apartamente din Silver Mountain, visul milionarului Dan Fisher
Evenimente

8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Al doilea mare acționar, cu o participație de 21%, este un antreprenor român, acesta cerând acum falimentul firmei pentru faptul că termenul de rambursare a banilor cu care a împrumutat societatea a fost cu mult depășit. Judecătorii au admis cererea și au dispus intrarea direct în faliment, constatând că firma are lipsă de lichidități imediate și se află în incapacitate de plată.

În ultimii ani, afacerile firmei au căzut drastic, de la 10,3 milioane lei în 2014 și 5,5 milioane lei în 2015 la 944.254 lei în 2016 și 161.458 lei anul trecut.

Pe de altă parte, firma a funcționat aproape permanent pe pierderi, cu un minus de 2,4 milioane lei în 2016 și de circa 1 milion lei în 2017, singurul câștig fiind indicat pentru 2011, de 510.979 lei.

Obligațiile totale la 30 noiembrie 2018 depășesc 27 milioane lei.

Surpriză: Un fond de investiții listat în Amsterdam intră pe piața imobiliară românească printr-o tranzacție de 29 de milioane de euro ce vizează achiziția de clădiri de birouri, depozite și apartamente CITEȘTE ȘI Surpriză: Un fond de investiții listat în Amsterdam intră pe piața imobiliară românească printr-o tranzacție de 29 de milioane de euro ce vizează achiziția de clădiri de birouri, depozite și apartamente

Înființată în urmă cu circa 10 ani, Iragri cumpără și/sau depozitează cereale de la producătorii locali, având o capacitate de stocaj a celor 16 silozuri deținute în localitatea Merișani, județul Teleorman, de 22.000 tone, lucrând în același timp pe o suprafață de peste 2.500 hectare teren arabil ((500 hectare - proprietatea firmei, restul de 2.000 de hectare - în arendă).

Firma a cumpărat, în 2009, și o crescătorie de porci în Stefănești, județul Argeș, unde crește circa 10.000 de porcine/an, ca și ferma Agronat din Teleorman, care lucra agricol pe o suprafață de 476 hectare.

Ferma de îngrașare a porcilor beneficiază de cereale pentru furaje de la divizia de agricultură a societății.

Ultimele date, analizate de Profit.ro, relevă însă că, pentru a putea face față datoriilor, firma a fost nevoită să înstrăineze terenurile agricole pe care le cultiva, în acest moment mai având în proprietate doar o suprafață de 53 hectare.

Problemele financiare sunt explicate prin pierderile înregistrate ca urmare a producțiilor agricole slab calitative și cantitative, prețurile mici din piață, anularea subvențiilor în sectorul zootehnic, veniturile de pe urma vânzării cărnii de porc neacoperind costurile fixe aferente activității.

Mai jos povestea detaliată a unei afaceri agricole pornite cu optimism

"În anul 2009 (către sfârșitul anului), asociații au decis sa investească într-o fermă de creștere a suinelor, cumpărând societatea Heavens Pig SRL. Această investitțe a fost considerată strategică prin faptul că s-a avut în vedere ca marea parte din cerealele cultivate, în loc de a fi vândute ca materie prima brută, puteau fi folosite pentru a hrăni suine și cu consecința de a spori valoarea adaugată și profitul din agricultură. Acest deziderat nu s-a produs.

Anul 2009:

Rezultatele activității de creștere a animalelor sunt cele pe care le-a moștenit de la administrația precedentă, ce a beneficiat de preturi corecte în piață și de subvenții. Rezultatele activității agricole se referă la primul an. Terenurile au fost neîngrijite și deja o parte semănate fără tehnologie potrivite și, în consecință, rezultatele au fost foarte slabe.

Anul 2010:

În sectorul zootehnic sunt anulate subvențiile pentru porcii îngrășați. Pentru a diminua efectele anularii subvențiilor, societatea a deschis puncte de lucru care să permită vânzarea direct către consumatorul final și a închiriat un laborator de prelucrare a cărnii. Veniturile obținute din vânzări prin intermediul magazinelor nu acoperă costurile fixe pe care acestea (împreună cu laboratorul) le generează. Societatea înregistrează pierderi. Suprafața lucrată este de 1.606 hectare și permite ca marginalitatea pe hectar obținută, înmulțită cu o suprafață mult mai mare față de anul anterior, să acopere costurile fixe .

FOTO Primele imagini cu viitorul SUV ce va fi produs la Craiova alături de EcoSport CITEȘTE ȘI FOTO Primele imagini cu viitorul SUV ce va fi produs la Craiova alături de EcoSport

Societatea depune o cererea de co-finanțare cu 50% din valoarea investițiilor a unui proiect pentru extinderea bazei logistice: dublarea capacității de stocare, realizarea unei unități de producție a furajelor, realizarea unei hale adăpost utilaje și depozite, amenajarea unei platforme și a unui corp administrativ (birouri, vestiare, sala de mese) cu valoarea inițială estimată de 4.047.000 de euro.

Anul 2011:

În sectorul zootehnic sunt reintroduse subvențiile. Rezultatele usor pozitive înregistrate prin activitatea de îngrășare sunt erodate de cele negative înregistrate prin prelucrarea cărnii și prin vânzarea cu amănuntul în magazine. În plus, în anul 2010 este ridicată cota TVA de la 19% la 24%. Această creștere nu a provocat o scumpire la consumator, dar a pus presiune pe producător, obligându-l la o scădere a prețului. La sfârșitul anului, se ia decizia de a renunța la laboratorul de procesare și la distribuția și vânzarea prin magazinele proprii.

În agricultură ( producerea cerealelor), societatea înregistrează rezultate mai bune din exploatare. Volumele satisfăcătoare, cât și cele mai bune prețuri înregistrate în perioada de 2009-2011, cât și prețurile pentru contractele futures (indicate pe bursa de la Paris - de referință în domeniu) proiectate pentru anul 2012, cu producții similare anului 2011, ne arată rezultate încurajatoare ce indică o rentabilitate aceptabilă. Ajustarea rezultatelor cu ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în recolta anului 2012 (anul de secetă extremă) a făcut ca agricultura să atingă pragul de paritate.

Rezultatele bune ale campaniei 2010/2011, comune pentru toți agricultorii, au produs două fenomene pe piață care vor afecta negativ anii urmatori:

Primul a fost creșterea costurilor de arendă; nivelul arendei a crescut de la 500 kg de cereale/hectar, la 700 kg/ha și chiar 800 kg/ha net (pentru suprafete mari și compacte). Rezultatele pozitive ale recoltei din 2011 a dus la “goana după pământ”, făcând să crească în mod marcant valoarea arendelor. în plus, s-a ajuns în situatia în care - pentru a păstra pamântul – arendașul să fie nevoit să suporte și impozitele aferente (impozitul pe venitul din arendă și impozitul pe proprietate) ceea ce a mărit costul arendei cu încă 12%-13% în echivalent bănesc.

EXCLUSIV FOTO Ion Țiriac pregătește cel mai mare proiect imobiliar al său, cu locuințe, birouri, magazine, dar și un hotel CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ion Țiriac pregătește cel mai mare proiect imobiliar al său, cu locuințe, birouri, magazine, dar și un hotel

Al doilea efect resimțit a fost accesul mai facil la finanțare: se părea că singurul sector capabil să producă o marginalitate bună era agricultura, iar sistemul bancar a deschis accesul la credite, în special pentru proiectele de investiții cu componentă europeană.

Anul 2012:

Prețurile la carnea de porc scad, iar preturile la furaje cresc. TVA este 24% .

La sfârșitul anului, mai precis perioada decembrie 2012 - ianuarie 2013, s-a decis punerea în conservare a fermei de porci. Pierderea din această activitate doar din anul 2012 depățețte 250.000 euro, la care se adăuga pierderea anilor 2010 și 2011, ajungând la o pierdere totală de aproape 750.000 de euro

Investiția în acest sector de activitate se dovedește a fi complet greșită.

În agricultură, ( producerea cerealelor) este un an deosebit de secetos. Seceta afectează o mare parte din Europa și în special bazinul Mării Negre, iar acest lucru determină o creștere a prețurilor, ce a permis cumva recuperarea veniturilor pe hectar. Din păcate, rezultatele bune din recolta 2011 au condus și la o scumpire a inputurilor folosite (sămânță, pesticide, îngrășăminte) cu circa 10-15%. În consecință, chiar dacă veniturile pe hectar ajung la nivelul celor înregistrate în 2011, marginalitatea pe hectar scade.

Din luna iunie 2011, a înceăut proiectul cofinanțat din fonduri UE.

Prezența șantierului a condus, de asemenea, la o creștere a costurilor de regie, care au fost o parte capitalizate, iar o altă parte au fost înregistrate ca și costuri de gestiune. Această situație a condus la pierderile raportate și, de atunci, o mare suferință în gestionarea fluxului de numerar.

Anul 2013:

Sectorul creșterii animalelor rămâne în conservare. Sunt înregistrate costuri cu amortizarea și costuri minime cu personalul de pază și utilitatile, pentru a menține ferma în stare bună. Se caută un cumparator, dar condițiile de pe piața cărnii sunt atât de dificile, încât îndepărtează orice posibil investitor.

DOCUMENTE-FOTO Cele 7 blocuri de locuințe pe care Cosmin Olăroiu vrea să le ridice pe terenul fostei fabrici Izolatorul din Capitală întâmpină opoziția unor locuitori din zonă CITEȘTE ȘI DOCUMENTE-FOTO Cele 7 blocuri de locuințe pe care Cosmin Olăroiu vrea să le ridice pe terenul fostei fabrici Izolatorul din Capitală întâmpină opoziția unor locuitori din zonă

Sectorul agricol, în schimb, își arată vulnerabilitatea. În fața unui an agricol bun și a unei producții satisfăcătoare, prețurile coboară dramatic – animate și de atacurile externe speculative ale fondurilor de investiții.

Anul 2014:

Sectorul zootehnic rămâne în conservare. Sectorul agricol suferă în schimb de un exces de precipitații. în perioada octombrie 2013-septembrie 2014, în zona de producție agricolă (cultivarea cerealelor) precipitațiile ajung la 810 litri/m2, pe când media pe termen lung este în jurul valorii de 480/500 lt/m2.

Producțiile sunt slabe calitativ și cantitativ, dar prețurile mondiale rămân pe același poziții ca cele din 2013, cu ușoare creșteri de moment la păioase și o scădere continua la oleaginoase. Porumbul ajunge la un minim de 100 euro / tona (preț în fermă).

Această situație conduce la o pierdere din activitatea agricolă de aproximativ 300.000 de euro. Totuși, societatea atenuează aceasta pierdere prestând și facturând alte servicii la alți clienți. Toate acestea acoperă parțial pierderile economice generate de activitatea de bază.

Silozurile practic nu oferă servicii. Niciun agricultor nu are puterea de a păstra produsele. Volumele obținute înmulțite cu prețurile de piață abia permit plata furnizorilor de inputuri.

În cadrul proiectului de investiții, a fost realizată o instalație pentru productța de nutrețuri combinate, cu o capacitate de 20.000 de tone pe an și un potențial de venituri de aproximativ 8-9 milioane de euro pe an. Societatea a suportat costuri, în 2013 și 2014, de aproximativ 100.000 de euro ca urmare a activității de marketing și consultanță tehnică pentru formarea personalului.

FOTO Consulatul României din Chicago a sărbătorit Centenarul într-un hotel al lui Trump. Recepția a atras atenția unei organizații de etică, care susține că banii au ajuns în buzunarele președintelui SUA deși Constituția interzice CITEȘTE ȘI FOTO Consulatul României din Chicago a sărbătorit Centenarul într-un hotel al lui Trump. Recepția a atras atenția unei organizații de etică, care susține că banii au ajuns în buzunarele președintelui SUA deși Constituția interzice

În momentul în care a început producția efectivă, distribuția către micii comercianți, am reușit să recuperăm doar 25% din valoarea mărfii distribuite. .

Pentru a putea face față la datorii și pentru a păstra societatea pe linia de plutire, societatea a vândut din terenurile pe care le avea în proprietate, înregistrând un profit care a îmbunătățit rezultatele consolidate. în acest moment, Iragri mai deține doar 53 hectare în proprietate.

Anul 2015:

Compania Heavens Pig, deținută în totalitate de Iragri, a reușit să vândă ferma de crețtere a suinelor la preț de 500.000 euro plus TVA. Cu acestă sumă a plătit datoriile către Iragri, iar Iragri la rândul ei a rambursat împrumutul la Paolo Intesa Bank, diminuând expunerea cu sistemul bancar. S-au făcut eforturi pentru a înfiinta culturile de toamnă, tocmai pentru a menține compania în stare de functionare.

Anul agricol 2014/2015 a fost lovit de o secetă declarată de instituția de stat ca o calamitate naturală. Exploatația Iragri a fost lovită în plin, la peste 1.240 hectare, înregistrând următoarele producții: 887 ha floarea soarelui - 0.918 tone/ha, 148 ha porumb - 1.84 tone/ha, 211 ha orz primăvara- 2, 2 tone/ha.

Această recoltă, coroborată cu cele întâmplate în anii precedenți, cu situația economică existentă la nivel internațional, cu prețurile la materiile prime, care sunt cele mai scăzute din ultimii 10 ani, și cu dificultățile întâmpinate în realizarea obiectului de activitate, societatea s-a confruntat cu mari dificultăți pentru a continua activitatea. Situația limită a societatii Iragri Ital Group SRL reprezintă și o consecință a refuzului Unicredit Tiriac Bank de a extinde linia de credit.

Banca a refuzat constant refinanțarea creditului de investitii, a refuzat prelungirea termenelor de rambursare, cu toate că deținea garanții care depășesc cu mult nivelul de garanții cerut în sistemul bancar. Această situație nu a permis următoarele:

FOTO BRD forțează din nou vânzarea Cautis, unul dintre cele mai mari hoteluri din Azu­ga, aplicând însă acum o reducere drastică a prețului CITEȘTE ȘI FOTO BRD forțează din nou vânzarea Cautis, unul dintre cele mai mari hoteluri din Azu­ga, aplicând însă acum o reducere drastică a prețului

- cumpărarea de imputuri cu condiții avantajoase, adică cu plata imediat; impactul pozitiv asupra contului de profit și pierdere este de peste 10% la costurile totale.
- vânzarea în primavară a recoltelor de vară și de toamnă, când prețurile sunt mai mari cu circa 25-30%. Această situație este posibilă doar cu lichiditate suficientă pentru a putea avea un impact decisiv în contul economic al firmei. De fapt, permitea trecerea de la zona de non profitabilitate la zona cu profit și, în consecință, cu flux de numerar suficient pentru a obține avantajele necesare pentru rentabilitatea firmei.

Posibilitatea de a refinanța creditul nu a fost posibilă și, în consecință, s-a căutat o soluție pentru a putea păstra exploatația, cu intenția de a identifica un cumpărător pentru toată afacerea.

Anii 2016/2017/2018

La momentul semănatului pentru campania 2015/2016, lichiditatea societății a fost insuficientă pentru a face față noului sezon, așa că au fost căutate soluții pentru a asigura continuitatea culturilor, pentru a păstra posesia terenului deținut prin contractele de arenda incheiate în mod legal și înregistrate la primării. Soluția a fost de a cultiva terenurile în jurul a 350 hectare cu forțe proprii și să fie încredințate, cu un contract de prestări servicii de cultivare, alte 1.850 hectare societății Artemide Agricultura SRL Bașcoveni, Teleorman. Urmare semnării acestui contract, societatea a fost implicată în numeroase litigii, care au avut un impact negativ asupra activității economice și asupra rezultatelor financiare ale acesteia. De asemenea, după semnarea acestui contract de prestări servicii, contractele de arendare deținute de Iragri pentru o suprafață mare de teren au fost reziliate", scrie într-un document oficial redactat pentru companie.

viewscnt
Afla mai multe despre
iragri
vanzare
agricultura
teren