Guvernatorul Mugur Isărescu spune că dobânzile din piața interbancară „sunt unde trebuie” în acest moment și că banca centrală consideră că rata ROBOR la 3 luni, relevant pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, se va plasa și în perioada următoare în același interval de fluctuație de 3,1-3,4% din ultima perioadă.
Isărescu transmite că BNR este încrezătoare în privința atingerii țintei de inflație, la limita superioară de 3,5% în acest an și în intervalul de 1,5-3,5% anul viitor, în condițiile în care prețurile care compun inflația de bază își atenuează creșterea, deși inflația IPC este în continuare la peste 5%.
Inflația ridicată din ultimul an a dus la creșterea dobânzilor din piața interbancară de la minimele istorice subunitare întâlnite până în toamna anului trecut la niveluri de 2-3 ori mai mari, în funcție de scadență.
„Dobânzile sunt unde trebuie. Fluctuațiile sunt mici”, spune Isărescu. „ROBOR la 3 luni, care este acum principala obsesie, se plimbă între 3,1 și 3,4%. Noi spunem că e stabil, sunt fluctuații absolut normale. Cam pe acolo le vedem și în perioada următoare”, adaugă guvernatorul, într-un briefing de presă.
CITEȘTE ȘI BCR numește un director executiv pentru transformarea bănciiBNR a crescut în trei pași dobânda cheie de la 1,75% la 2,5%, dar a oprit majorările în luna mai și a așteptat să vadă ce se întâmplă în economie.
În paralel, BNR a absorbit lichiditatea în exces din piața interbancară prin operațiuni de atragere depozite, iar, ulterior, când excesul s-a transformat în penurie a furnizat băncilor bani la o săptămână prin licitații repo cu alocare integrală, la o dobândă egală cu cea de politică monetară.
Săptămâna trecută băncile au împrumutat 16,6 miliarde de lei, iar în această săptămână au luat 12,3 miliarde de lei de la BNR, o sumă în scădere, dar care se menține ridicată.
Isărescu spune că licitațiile repo sunt normale și că băncile n-ar trebui să fie nevoite să apeleze la facilitatea Lombard decât în cazuri speciale.
Injecțiile de lichiditate ale BNR au efect direct în cotațiile din piața interbancară. În săptămânile în care BNR n-a făcut licitații repo, ratele de dobândă s-au plasat consistent peste dobânda cheie pe scadențele scurte și chiar și peste rata Lombard de 3,5%.
Ratele ROBOR cu scadența la peste 3 luni au crescut la peste 3% de la jumătatea anului.
ROBOR la 3 luni, care intră în componența majorității creditelor cu rată variabilă, inclusiv împrumuturile Prima Casă, a crescut de la un nivel de sub 1% în august 2017 la aproape 3,5% în august 2018, iar apoi a scăzut ușor până la 3,2-3,3%.
Această evoluție a făcut ca rata la un credit ipotecar mediu de tip Prima Casă (193.000 de lei pe 30 de ani) să crească cu aproape o treime, la 1120 de lei.