GRAFICE Cu vremea rece, revin volumele și prețurile ridicate la gaze pe BRM. Gradul de umplere a depozitelor a scăzut la 35%

Energie   
GRAFICE Cu vremea rece, revin volumele și prețurile ridicate la gaze pe BRM. Gradul de umplere a depozitelor a scăzut la 35%

Vremea mai rece instalată în ultimele zile, care pare a se intensifica în următoarea săptămână, a condus la o revenire a prețurilor și volumelor mari pe piața spot a gazelor naturale. Astfel, după ce prețurile coborâseră la sub 300 de lei/MWh în urma încălzirii vremii și la volume de 75 GWh/zi, prețul mediu al gazelor cu furnizare în ziua de luni a urcat la 360 lei/MWh, iar volumele tranzacționate la 153 GWh, echivalând cu 60% din producția internă curentă.

Prețul zilnic mediu din România pentru ziua de luni, de 72,5 euro/MWh, este cu o treime mai mare față de cel de pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, unde acesta se situează la 53,7 euro/MWh, ceea ce sugerează o problemă regională, unde cererea este afectată de vreme, consumul Republicii Moldova, dar și al Ucrainei, iar oferta de probleme la terminalele LNG din Grecia. Astfel, se poate spune că majoritatea covârșitoare a gazului care intră în prezent în Balcani și Europa Centrala este de proveniență rusească, fiind adus prin gazoductul TurkStream.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Cine are în România cel mai rapid internet între Orange, Digi, Vodafone, Telekom CITEȘTE ȘI FOTO Cine are în România cel mai rapid internet între Orange, Digi, Vodafone, Telekom

În plus, ritmul zilnic de extrageri gaze din depozite a scăzut de la 20 de milioane mc/zi la începutul săptămânii trecute la 17,8 milioane mc/zi duminică.

La începutul zilei de vineri, România mai avea depozitați doar 12,6 TWh de gaze, reprezentând 37,35% din capacitatea totală de depozitare. În urma extragerilor de vineri și din acest weekend probabil că în depozitele autohtone mai sunt înmagazinați 12 TWh, undeva la 35% din capacitatea totală.

Scăderea capacității de extracție, atât cea anunțată de Depogaz, cât și tehnică, ca urmare a scăderii presiunii în urma golirii depozitelor, va face ca furnizorii români să apeleze la importuri pentru a compensa deficitul creat de scăderea alimentării din depozite, ceea ce va pune presiune pe prețuri.

Vine zăpada peste București. Primăria stă în așteptare cu peste 300 de utilaje CITEȘTE ȘI Vine zăpada peste București. Primăria stă în așteptare cu peste 300 de utilaje

În plus, în ultimele zile România exportă cantități record în Republica Moldova. Duminică, de exemplu, 5,7 milioane mc de gaze au luat duymul Chișinăului prin punctul de interconectare de la Ungheni, iar 1,6 milioane mc, pe cel al Tiraspolului, prin punctul de interconectare de la Isaccea.

Alți 5,2 milioane mc (55 GWh) au fost importanți pentru acoperirea consumului curent.

Iar aceasta a fost o zi de weekend. Luni probabil, consumul va fi mai ridicat, implicit și importurile.

Prețul mediu al gazelor furnizate luni, de 360,79 lei/MWh, este cu peste 50 de lei sau 13% sub cel maxim al acestei ierni, de 414,15 lei/MWh, înregistrat în urmă cu 5 zile, când s-au tranzacționat cantități de gaze și la 450 lei/MWh. Și volumele sunt cu 8 GWh mc mai mici decât cele record de 161 GWh/zi tranzacționate pentru marțea trecută.

Vremea pare a se răci în următoarele zile, ceea ce va conduce la o majorare a consumului și la o impulsionare a importurilor, și ca urmare a diminuării capacității de extracție.

Ceea ce ar putea conduce la prețuri și volume mai ridicate decât cele record de marțea trecută.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
preturi
volume spot
brm
importuri
exporturi