Digi își retrage treptat expunerea pe piața de energie

Digi își retrage treptat expunerea pe piața de energie
scris 14 mai 2019

După ce în urmă cu doi ani ajunsese cel mai important furnizor de pe piața concurențială, cu excepția furnizorilor de ultimă instanță, Digi a decis să-și reducă pierderile realizate cu furnizarea de electricitate și să-și reducă expunerea de pe această piață.

Eva, eterna muză! CITEȘTE ȘI Eva, eterna muză!
Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În 2018, compania și-a redus datoriile cu furnizarea de energie electrică cu 8,4 milioane euro, în principal ca urmare a veniturilor realizate din vânzarea energiei achiziționate pe bursă în anii precedenți și a renunțării la semnarea de noi contracte pe termen lung pe OPCOM.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, dacă la finalul anului 2016, datoriile cu furnizarea de electricitate ale Digi erau de 11 milioane de euro, acestea au fost reduse la 9,5 milioane de euro până la finalul anului 2017 și la doar 1,1 milioane de euro la sfârșitul anului trecut.

“Rezultatele activității noastre de furnizare a energiei electrice sunt dependente de prețul la care putem cumpăra energia electrică de la terțe părți. Volatilitatea costurilor energiei electrice poate avea un impact negativ asupra situației noastre financiare și rezultatelor operațiunilor. Achiziționăm energie electrică, pe care o vindem ulterior clienților noștri de pe platformele de tranzacționare angro, în conformitate cu prevederile legate aplicabile ce interzic contracte de tip «over the counter» în afara pieței. Întrucât prețul pe care îl facturăm clienților în ce privește activitatea noastră de furnizare de energie este unul fix, creșterea costurilor pentru energia electrică pe care o achiziționăm de la terțe părți pe platformele de tranzacționare poate avea un efect negativ asupra situației noastre financiare și rezultatelor operațiunilor”, indică un document oficial analizat de Profit.ro.

Din cauza volatilității neobișnuite a costurilor pentru energia electrică pe care a achiziționat-o, Digi a înregistrat o pierdere de 8,6 milioane euro în 2017 din activitatea de furnizare a energiei electrice.

“Cu toate că am luat măsuri pentru a ne reduce expunerea la volatilitatea costurilor și ne-am redus semnificativ activitățile de furnizare a energiei electrice începând din 2017, variațiile naturale ale nivelului cererii lunare venite din partea fiecărui client, fie din segmentul clienților noncasnici sau din cel casnic, precum și variațiile neprevăzute ale costurilor pentru energie electrică pe piețele de energie electrică din România în viitor pot să afecteze în continuare restul operațiunilor noastre de furnizare a energiei electrice”, se arată în document.

EXCLUSIV Concurența va retrimite Guvernului, \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Concurența va retrimite Guvernului, "cu îmbunătățiri", propunerea ca statul să garanteze refinanțarea ipotecarelor "intrate la apă". Chirițoiu: E o soluție pentru a ajuta și clienții cu credite în derulare să înlocuiască Robor cu noua referință

Începând cu anul 2017, Digi a crescut semnificativ ponderea de energie achiziționată prin contracte bilaterale. Mai mult, pentru a reduce expunerea la o astfel de volatilitate a preturilor, începând cu martie 2017, Digi și-a reorientat activitatea de furnizare a energiei electrice asupra clienților rezidențiali mici și mijlocii și a scăzut volumul total de energie electrică furnizat clienților business.

Așa se face că, dacă la finalul anului 2016, Digi avea o cotă de piață de 3,6% pe piața furnizorilor concurențiali (primul furnizor ca pondere, după furnizorii de ultimă instanță), la finalul anului trecut cota sa de piață scăzuse sub 1%.

De altfel, Digi nu mai pare foarte interesată nici de atragerea concurenților casnici, o piață concurențială lovită de revenirea la prețuri administrate prin adoptarea OUG 114/2018.

Dacă până în acest an, RCS&RDS SA, compania grupului care se ocupa de furnizarea de energie electrică, se remarca prin cele mai bune oferte făcute consumatorilor casnici, în prezent, oferta sa este cea de-a 13-a pe Capitală.

La un consum mediu de 107 KWh pe lună, un abonat RCS&RDS achită o factură lunară de 72 lei, cu 10 lei mai mare decât cea pe care ar achita-o FUI-ului obligat, la preț reglementat, de 62 lei.

În urma adoptării OUG 114, Digi Energy a scumpit cu peste 30% prețul de furnizare a energiei electrice în cadrul ofertei tip pentru clienți casnici (preț de listă) de la 0,19 lei la 0,255 lei, singurii care beneficiază de oferte mai atractive fiind abonații Digi TV sau Digi NET, care ar achita doar 0,23 lei/KWh.

Recent, Profit.ro a anunțat că RCS-RDS scumpește cu încă 20% oferta de electricitate pentru consumatorii casnici.

viewscnt
Afla mai multe despre
digi
rcs&rds
furnizare
energie
pret