ANAT: Litoralul mai are nevoie de 40.000 de locuri de cazare

 ANAT: Litoralul mai are nevoie de 40.000 de locuri de cazare
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 9 aug 2016

Cererea pentru litoral depășește cu mult, în vârf de sezon, numărul de locuri de cazare, iar turiștii dorm pe unde pot, "la negru", la rude sau la prieteni. Dacă datele Ministerului de Interne sunt adevărate, și weekend-ul trecut au fost pe litoral 235.000 de turiști, în condițiile în care numărul de locuri clasificate nu depășește 110.000, se pune problema unde au dormit acești turiști. Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), crede că litoralul mai are nevoie de 40.000 de locuri de cazare.

"Capacitatea de cazare de pe Litoral, întâi și întâi... ar trebui clasificată. Sunt foarte multe mici hoteluri și pensiuni, ca în Costinești, de exemplu, care sunt neclasificate, iar proprietarii spun că este casa lor proprie", a declarat pentru Profit.ro Alin Burcea.

Urmărește-ne și pe Google News

El crede că ar trebui schimbată legea, cu norme care să-i amendeze drastic pe cei care cazează turiști ilegal.

Pe de altă parte, mai spune șeful ANAT, ar trebui ca suma achitată statului de către micile structuri de cazare să fie modică, în așa fel încât toată lumea să prefere să declare că închiriază. "Adică, dacă se declară și plătește 200 de lei pe an, cred că va dispărea cazarea «la negru»", adaugă acesta.

Burcea, ANAT: Fiecare atentat la Istanbul scade prețurile în Antalya CITEȘTE ȘI Burcea, ANAT: Fiecare atentat la Istanbul scade prețurile în Antalya

În principiu, ar mai fi nevoie pe litoral de 30.000 - 40.000 de locuri oficiale de cazare ca să acopere cererea în vârf de sezon. Pentru a nu fi, însă, un grad de ocupare foarte mic, iar costurile de deschidere să nu fie astfel amortizate, Burcea crede că ar trebui organizate diverse programe, pentru ca și lunile mai și septembrie să fie acoperite într-o oarecare măsură.

Șeful ANAT crede că o altă problemă, care nu încurajează construirea unor noi structuri de cazare clasificate, o constituie lipsa facilităților pentru investiții în turism.

"Se înscrie în tradiționala lipsă de interes a vremelnicilor demnitari ai Guvernului României. Din acest motiv, sunt destul de puțini cei care ar face investiții de milioane de euro pe litoral, cu un timp de recuperare de 20 - 25 de ani", crede Burcea. "Evident, și nu în ultimul rând, ar trebui și buget de promovare", a mai spus acesta.

Hotelierii și reprezentanții Autorității Naționale pentru Turism nu știu exact unde s-au cazat 100.000 de turiști din cei 235.000 ajunși, potrivit MAI, în stațiunile de pe litoral weekend-ul trecut, cel mai aglomerat de la mare din acest an. Cum nu toți au rude și prieteni la mare, iar pe plajă nu au fost descoperite grupuri de oameni dormind pe nisip, este cel mai probabil că mulți dintre turiști s-au cazat "la negru", asta dacă nu cumva au făcut "o noapte albă".

Aproape jumătate din totalul turiștilor ajunși pe litoral în weekend s-au cazat \ CITEȘTE ȘI Aproape jumătate din totalul turiștilor ajunși pe litoral în weekend s-au cazat "la negru"

Ministerul de Interne a anunțat, luni, că pe litoralul Mării Negre au fost înregistrați zilnic, în intervalul 5-7 august, peste 235.000 de turiști. Dacă există instituții care au reușit să numere turiștii, sunt și structuri care au evidența locurilor de cazare acreditate de pe litoral. În tot județul Constanța, inclusiv în oraș, există 108.000 de structuri de cazare clasificate, iar în curs de clasificare sunt alte câteva sute, a declarat pentru Profit.ro George Borună, directorul general al Direcției Generale de Control și Autorizare din cadrul Autorității Naționale pentru Turism (ANT). "Deci, plus-minus 110.000 de locuri clasificate în tot județul, cu tot cu orașul Constanța", a precizat acesta.

La 110.000 de locuri sunt în jur de 55.000 de camere, iar acestea trebuie înmulțite cu 2,5, adică numărul mediu de români care se cazează într-o cameră la mare, a calculat Aurelian Marin, proprietarul agenției Paradis Vacanțe de Vis din Constanța, unul dintre cei mai mari turoperatori specializați în vacanțele pe litoral. Din calculele acestuia reiese că în structurile acreditate au înnoptat în acest weekend 137.000-138.000 de turiști.

De la 137.000 până la mai mult de 235.000 de turiști, câți a anunțat ministerul că au fost în acest weekend la mare, este o diferență de aproape 100.000 de persoane. "În Costinești, mai mult de jumătate din locuri sunt neclasificate. Vama Veche și 2 Mai nu fac nici ele excepție, iar în Eforie Nord fiecare locuitor are o cameră de închiriat și cazează", a spus Aurelian Marin. Șeful agenției de turism a adăugat că "la gazdă" se cazează mulți turiști și în orașul Constanța, iar partea de nord a stațiunii Mamaia este plină de vile, viluțe și apartamente care "nu sunt pe nicăieri". Cert este, apreciază acesta, că "la alb" nu stau mai mult de 130 și ceva de mii de turiști. "Diferența nu poate fi altundeva decât în structuri neclasificate", a completat el.

Dacă nu este așa și atâția oameni nu s-au cazat "la negru", nu sunt prea multe variante: ori poliția a numărat greșit, ori ANT nu știe câte hoteluri și pensiuni sunt clasificate, ori oamenii au dormit în mașini sau câte cinci în camere, dacă nu cumva au dansat în cluburi până dimineața.

viewscnt
Afla mai multe despre
anat
romani
litoral
locuri de cazare