Google va folosi 100% energie regenerabilă începând de anul viitor: “Este complicat, nu este pentru toată lumea”

Google va folosi 100% energie regenerabilă începând de anul viitor: “Este complicat, nu este pentru toată lumea”
scris 8 dec 2016

Centrele de date ale Google și birourile în care lucrează cei 60.000 de anagjați vor fi alimentate, începând de anul viitor, exclusiv cu energie din surse regenerabile, informează Independent și The Guardian. Gigantul american este deja cel mai mare cumpărător corporate de energie regenerabilă, 44% din electricitatea folosită anul trecut fiind solară sau eoliană.  

“Avem conivengerea că este o decizie bună pentru business, nu este vorda de a distrage atenția publicului prin programele pentru mediu (greenwashing). Este vorba despre a ne asigura prețuri avantajoase pe termen lung. Din ce în ce mai mult, energia regenerabilă este cea mai ieftină alternativă”, afirmă Marc Oman, responsabil de aceste decizii la Google.

Urmărește-ne și pe Google News

Companiile din domeniul tehnologiei sunt ținta acuzațiilor din cauza amprentei de carbon a operațiunilor pe care le desfășoară, având în vedere că acestea contribuie cu 2% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

GoDaddy cumpără rivalul european de web hosting Host Europe Group pentru aproape 1,7 miliarde euro CITEȘTE ȘI GoDaddy cumpără rivalul european de web hosting Host Europe Group pentru aproape 1,7 miliarde euro

Oman spune că atingerea țintei de a folosi în totalitate energie regenerabilă a durat cinci ani, fiind stabilită în 2012. Drumul către realizarea acestui obiectiv a fost presărat cu provocări, în special în ceea ce privește negocierea acordurilor de furnizare a energiei.

“Este complicat, nu este ceva pentru toată lumea: companiile mai mici se vor lupta cu documentația. Cumpărăm energie din jurisdicții diferite, deci acordurile nu funcționează pe principiul copy-paste”, explică Oman.

Cele mai mari consumatoare de energie din cadrul Google sunt centrele de date, iar compania admite faptul că nevoia de energie se adâncește, în pofida experimentelor care încearcă să găsească soluții de economisire a energiei cu ajutorul energiei artificiale.

În vară, Google a declarat că a redus energia consumată de centrele sale date cu 15% cu ajutorul inteligenței artificial, care s-a dovedit mai capabilă decât oamenii în gestionarea consumului.

Centrele de date includ sute de servere care emit căldură, ceea ce duce la cheltuieli uriașe legate de răcirea încăperilor unde acestea sunt amplasate. Acesta este, de altfel, și unul dintre motivele pentru care multe companii aleg să înființeze astfel de centre în țări cu o climă mai rece. Totodată, consumului uriaș de energie al centrelor de date împinge companiile din tehnologie să caute soluții inedite pentru combaterea acestei probleme.

Spre exemplu, Microsoft lucrează la construirea centru de date subacvatic pentru a rezolva problema temperaturilor foarte ridicate din clădirile în care acestea funcționează, care generează costuri mari și, uneori,  probleme tehice.

Ideea unui astfel de centru a luat naștere în 2013, iar dezvoltarea unui prototip a început un an mai târziu. Începând din august anul trecut, Microsoft a testat, timp de 105 zile, un centru de date subacvatic miniatural în Oceanul Pacific, inclus într-o capsulă de oțel cu diametrul de circa 2,5 metri.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
energie regenerabila
mediu
eoliene
energie solara
panouri solare
oman
centre date
microsoft