Ecologizarea iazului de decantare Boșneag trebuie finalizată până la jumătatea anului viitor. Curtea de Justiție UE a condamnat deja România

Ecologizarea iazului de decantare Boșneag trebuie finalizată până la jumătatea anului viitor. Curtea de Justiție UE a condamnat deja România
scris 15 apr 2017

Ecologizarea iazului de decantare Boșneag, aparținând exploatării miniere Moldomin Moldova Nouă, aflată în faliment, va fi finalizată până la jumătatea anului 2018, fondurile urmând a fi asigurate de Ministerul Economiei. Ecologizarea este necesară după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România pentru că nu a aplicat deja această măsură​

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis, anul trecut, să condamne România pentru lipsa de măsuri adecvate de ecologizare a iazului de decantare Boșneag, aparținând exploatării miniere de cupru și zinc a companiei de stat Moldomin Moldova Nouă, intrată în faliment în 2010.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit procedurilor europene, statul român avea astfel obligația de a remedia cât mai rapid situația. 

"Dacă, în urma unei noi sesizări din partea Comisiei, Curtea de Justiție constată că statul membru în cauză nu s-a conformat hotărârii sale, aceasta îi poate impune plata unei sume forfetare și/sau a unor penalități cu titlu cominatoriu. Cu toate acestea, în cazul în care nu sunt comunicate Comisiei măsurile de transpunere a unei directive, poate fi aplicată de Curte statului membru vizat, la propunerea Comisiei, o sancțiune pecuniară chiar de la prima hotărâre de constatare a neîndeplinirii obligațiilor", prevăd procedurile citate.

Comisia Europeană a constatat că deșeurile depozitate în iazul Boșneag-extindere pun în pericol sănătatea umană și afectează mediul datorită particulelor de praf ridicate/antrenate de vânt și că, în ciuda măsurilor pe care autoritățile române le-au prezentat ca fiind luate, efectele dăunătoare ale poluării continuă.

Guvernul vrea să interzică pungile din plastic subțire din comerț, pentru a evita sancțiunile Comisiei Europene CITEȘTE ȘI Guvernul vrea să interzică pungile din plastic subțire din comerț, pentru a evita sancțiunile Comisiei Europene

În urma unor studii tehnice efectuate de un institut specializat în domeniul iazurilor de decantări, în care s-au analizat trei variante de rezolvare a problemelor de mediu, s-a optat pentru umectarea suprafeței iazului Boșneag-extindere, prin intermediul unui sistem de conducte, utilizând apă din Dunăre. Investiția era evaluată la 1,657 milioane de euro și a fost agreată de Comisia Europeană.

Fondurile necesare trebuia alocate încă din 2015, când Guvernul a aprobat și un memorandum în acest sens, cu condiția ca alocarea acestor fonduri să fie recuperată integral. Alocarea nu a mai avut loc în 2015, iar anul trecut soluția propusă de Executiv, printr-un proiect de ordonanță de urgență, era finanțarea direct de la buget, prin bugetul Ministerului Economiei, acționarul unic al Moldomin S.A.

Un document oficial al Ministerului Economiei, redactat la finele lunii trecute șu prezentat acum de Profit.ro, indică faptul că Ministerul Economiei va suporta cheltuielile privind ecologizarea iazului. Totodată, în prezent se află în curs de realizare proiectul tehnic al ecologizării, care se va finaliza abia în 2018.

Ministrul Muncii prezintă o explicație detaliată a impozitului pe venitul global pe gospodărie CITEȘTE ȘI Ministrul Muncii prezintă o explicație detaliată a impozitului pe venitul global pe gospodărie

"Prin bugetul alocat Ministerului Economiei pentru anul 2017 sunt asigurate integral​ sumele necesare atât pentru proiectul tehnic, cât și pentru execuția lucrărilor proiectate pentru stoparea poluării. Soluția tehnică a fost acceptată de Comisia Europeană și constă în realizarea unei instalații de stropire care să umecteze suprafața iazului de decantare astfel încât particulele fine de praf să nu mai fie luate de vânt și să polueze localitățile limitrofe. Proiectul tehnic este în curs de realizare, urmând ca lucrările efective să se finalizeze până în luna iulie 2018", arată documentul ministerului. 

Moldomin a intrat în faliment în 2010, din cauza datoriilor acumulate. Compania a fost scoasă la privatizare de mai multe ori, însă fără succes. Potrivit evaluării lichidatorului judiciar, Moldomin deține rezerve de 200 de milioane de tone de cupu în zăcământul de la Moldova Nouă, reprezentând circa 30% din rezervele totale de cupru ale României.

Una dintre tentativele de privatizare ale companiei s-a sfârșit chiar cu o anchetă penală. În 2014, foștii directori ai societăților Moldomin și Ipromin, Iacob Chișărău și Sorin Berchimiș, au fost trimiși în judecată de DNA pentru că le-au permis reprezentanților firmei elvețiene Mineco AG să studieze și să fotocopieze date geologice clasificate care se refereau la o mină de la Moldova Nouă. Chișărău fusese deja condamnat în 2013 la 3 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență, în alt dosar.

viewscnt
Afla mai multe despre
moldomin sa
legislatie de mediu
iazuri de decantare
iazul de decantare bosneag
cupru
zinc
cjue
infringement