Engie România, fosta GDF Suez, distribuie 30% din profit acționarilor, printre care statul este al doilea ca importanță

Energie   
Engie România, fosta GDF Suez, distribuie 30% din profit acționarilor, printre care statul este al doilea ca importanță

Engie România, fosta GDF Suez România, controlată de grupul francez omonim, una dintre cele două companii care domină industria locală de distribuție și furnizare de gaze naturale, ia în calcul acordarea unui procent de 30% din profitul net distribuibil pe anul 2016 sub formă de dividende acționarilor, din care al doilea ca importanță este statul român, prin Ministerul Energiei, cu 37% din acțiuni.

Propunerea de dividend a fost formulată de către Consiliul de Administrație al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit informațiilor grupului-mamă din Franța, Engie România a terminat anul trecut cu un profit net de 80 milioane euro, cu 11% sub rezultatul înregistrat în 2015, la venituri totale de 990 milioane euro, în scădere cu 1,5% comparativ cu anul anterior. Reculul a fost cauzat în primul rând de scăderea tarifelor reglementate de distribuție a gazelor naturale în România, stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), se arată în raportul pe 2016 al grupului Engie.

Firma Megaconstruct consideră că descinderea inspectorilor Concurenței a fost nejustificată CITEȘTE ȘI Firma Megaconstruct consideră că descinderea inspectorilor Concurenței a fost nejustificată

Guvernul Grindeanu și-a bugetat venituri de 3,147 miliarde de lei din dividende de la companiile la care este acționar, cu aproape un miliard peste cele înregistrate în 2016, de 2,2 miliarde de lei. Executivul i-a mandatat pe reprezentanții statului în AGA și CA la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, să ia măsuri pentru a asigura repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2016 sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat. Guvernul nu poate însă controla distribuția de dividende la companiile unde este doar acționar minoritar.

Francezii controlează Engie România prin patru entități, respectiv vehiculul investițional înregistrat în Olanda Romania Gas Holding BV, GDF Investissments 35 SA, GDF International SAS și Cogac SA, care dețin cumulat aproape 51% din capitalul companiei. Fondul Proprietatea are 12% din acțiuni, iar Consiliile Locale ale localităților constănțene Medgidia, Cogealac, Ovidiu și Mihail Kogălniceanu au participații strict simbolice.

Finanțele vor să elimine termenul limită la corectarea unor erori la situațiile financiare anuale. Pentru alte erori, termenul va fi extins cu 5 luni CITEȘTE ȘI Finanțele vor să elimine termenul limită la corectarea unor erori la situațiile financiare anuale. Pentru alte erori, termenul va fi extins cu 5 luni

Engie România SA distribuie gaze naturale unui număr de 1,6 milioane de clienți, prin rețele de distribuție în lungime totală de 18.900 de kilometri, controlând, practic, aproape jumătate din distribuția de gaze din România. Compania deține unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul de distribuție de gaze, Distrigaz Sud Rețele, care operează inclusiv rețeaua din București.

Pe partea de furnizare de gaze, compania era lider de piață pe segmentul clienților casnici la 30 septembrie 2016, cu o cotă de 47,19%, fiind urmată de E.ON Energie România (45,98%), potrivit datelor ANRE. Pe piața liberă, Engie se situa pe locul 3, cu o cotă de 13,59%.

În România, Engie mai activează în sectorul de înmagazinare subterană a gazelor, prin firma Depomureș, în cel al serviciilor energetice și de facility management, prin Engie Servicii, și în inginerie și consultanță pentru energie și infrastructură, prin Tractebel Engineering. Compania deține și două parcuri eoliene, în județele Brăila și Galați, și are, de asemenea, licență de furnizor de energie electrică.

La nivel de grup, francezii de la Engie au raportat pierderi nete de 400 de milioane de euro anul trecut, în scădere față de cele de 4,6 miliarde de euro din 2015, când compania franceză a fost nevoit să revizuiască în jos valoarea activelor sale cu 8,7 miliarde euro, ca urmare a prăbușirii ample a prețurilor la materii prime și energie. Veniturile au scăzut cu 4,6%, la 67 miliarde de euro, afectate inclusiv de fluctuațiile cursului de schimb, în special în cazul lirei și realului brazilian, care au suferit deprecieri abrupte.

viewscnt
Afla mai multe despre
engie
engie romania
gdf suez
distrigaz sud retele
distributie gaze naturale
tarif distributie gaze naturale
scumpire gaze naturale
dividende companii de stat
ministerul energiei