Ministerul Energiei a semnat încă 5 contracte de finanțare, cu fonduri UE nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a unor proiecte de construire și montare de instalații de stocare de energie electrică, în baza unei scheme de ajutor de stat cu buget total de peste 103 milioane euro.
Ministerul Energiei a semnat al doilea contract de finanțare, cu fonduri UE nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a unui proiect de construire a unei unități de fabricație de panouri fotovoltaice în România.
Guvernul va înființa Programul Național pentru Sprijinul Marii Industrii, cu o valoare de 1 miliard de euro în 6 ani, finanțat din fondurile provenite din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, prevede un proiect de ordonanță de urgență deja pregătit la nivelul Executivului.
Compania de stat Electrocentrale București (ELCEN), controlată de Ministerul Energiei, cel mai mare producător de energie termică și electrică al Capitalei și principalul furnizor de agent termic pentru încălzirea centralizată din București, ar putea colabora cu gigantul industrial japonez Panasonic, la un proiect ce include regenerabile, hidrogen și stocare.
Analiză Sky News. Capacitățile de energie regenerabilă, la nivel global, cresc rapid. Se vor dubla în următorii șase ani și se vor apropia de ținta stabilită anul trecut pentru 2030. Totuși, cererea de energie continuă și ea să crească, inclusiv din cauza dezvoltării explozive a centrelor de date pentru inteligența artificială.
Sebastian Burduja, ministrul energiei, anunță semnarea unui memorandum de înțelegere cu ITOCHU pentru proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, la prima ediție a Forumului Energiei România-Japonia, un proiect de importanță strategică pentru echilibrarea sistemului energetic național, absolut necesar în contextul creșterii ponderii energiei din surse regenerabile.
Perspectivele pozitive puternice de dezvoltare a piețelor de surse regenerabile de energie din Grecia, Bulgaria și România au fost evidențiate de Stavros Skarlis, Senior Associate la compania de analiză Aurora Energy Research.
OPEC+ a fost de acord să amâne cu o lună o creștere a producției de petrol care era planificată în decembrie, deoarece cererea slabă în special din China și oferta în creștere din afara grupului mențin presiunea descendentă pe piața petrolului, au declarat trei surse din grupul de producători pentru Reuters.
Companiile Hidroelectrica și SINTEF au demarat implementarea proiectului "Networking, schimb, partajare și transfer de cunoștințe, tehnologie, experiență și practici în domeniul producerii de energie electrică în hidrocentrale", anunță Hidroelectrica.
Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România și regiune, OMV Petrom, se așteaptă la o creștere a prețului gazelor pe bursa autohtonă, care în ultima săptămână a fost destul de volatil, evoluând între 157 și 185 lei/MWh, cel puțin pe piața spot.