România tocmai a pierdut investiția-gigant anunțată la Galați de compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE), un plan de investiții în valoare de 1,4 miliarde de euro.
Ministrul Energiei Sebastian Burduja susține, într-un material difuzat presei, că toți consumatorii din România vor plăti, după eliminarea la primăvară a plafonării, prețuri mai mici decât cel mai mare plafon actual, de 1,3 lei/kWh. Asta în condițiile în care unele oferte din piață destinate gospodăriilor populației prevăd prețuri mai mari.
Prețul pe care îl vor plăti clienții PPC pentru energia electrică de la 1 aprilie 2025, când este așteptată liberalizarea sectorului energetic, reflectă condițiile actuale de pe piețele angro, de unde furnizorii cumpără energia livrată clienților finali reprezentanții PPC România.
Grupul rus de Lukoil intenționează să vândă rafinăria din Bulgaria, cel mai mare activ al său din Balcani, unui consorțiu qatario-britanic până la sfârșitul anului.
Ministerul Energiei a modificat un proiect de ordonanță de urgență elaborat recent, eliminând din el două prevederi, relevă date analizate de Profit.ro. Una dintre ele viza să le impună operatorilor de distribuție a energiei electrice obligația de a efectua anual un audit cibernetic al invertoarelor și al tuturor rețelelor informatice asociate centralelor electrice fotovoltaice, inclusiv ale prosumatorilor.
Gigantul petrolier saudit Aramco a înregistrat o scădere de 15,4% a profitului net în al treilea trimestru, până la 27,56 miliarde de dolari, în contextul declinului prețurilor țițeiului și al marjelor de rafinare slăbite, transmite CNBC.
Autoritățile de la Copenhaga au printre cele mai ambițioase obiective și politici climatice din UE, cu o țintă națională de reducere a emisiilor CO2 cu 70% până în 2030 (față de cea de 55% de la nivelul Uniunii) și cu 90% până în 2040.
Camera Deputaților, care administrează Palatul Parlamentului, a renunțat la pretenția inițială de a plăti mai puțin de 1 leu/kWh pe energia electrică necesară alimentării Casei Poporului, după eliminarea plafonării prețurilor finale de la 1 aprilie 2025, prevăzută de legislația în vigoare în acest moment, relevă date analizate de Profit.ro.
Biroul antifraudă al Uniunii Europene, OLAF, a deschis o anchetă cu privire la o lacună legislativă care permite unor țări precum Turcia să exporte petrol rusesc, care se află sub sancțiunile UE, către bloc sub o altă etichetă, scrie Politico, citând persoane familiare cu această chestiune.
Oamenii de afaceri din delegația economică japoneză care a fost primită de premierul Marcel Ciolacu i-au transmis acestuia că sunt interesați de a finanța proiecte din domeniile infrastructurii de transport, energiei, digitalizări și înaltei tehnologii.