Fondul de investiții Meta Estate Trust, companie holding lansată la începutul anului trecut de fondatorul Certinvest, Eugen Voicu, la care s-au alăturat nume grele din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital, cum a anunțat în premieră Profit.ro, va lansa o platformă de crowdfunding pentru a atrage venituri suplimentare destinate proiectelor imobiliare în care compania investește, în special de la investitorii din alte piețe.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Platforma va fi lansată sub umbrela unei noi companii, High Crowd Estate Technologies S.A., care va fi înființată în luna mai.
„Pe o platformă de crowdfunding te adresezi, în primul rând, mai multor piețe ca să atragi investitori. Este mult mai simplu să atragi investitori din alte țări în felul acesta. Există o mare sinergie între ceea ce facem noi la Meta Estate și ceea ce va face această platformă, de aici și interesul pentru a o lansa”, a declarat Eugen Voicu, Președintele Consiliului de Administrație al Meta Estate Trust, pentru Profit.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO Nordis Group deschide sezonul estival cu un eveniment Open House la Nordis MamaiaScopul platformei este de a atrage venituri suplimentare pentru proiectele în care compania investește.
„Nu este o platformă care să vândă acțiuni și să existe un câștig mai greu de estimat. Va fi o platformă care vinde împrumuturi cu randamente bine definite de la început. Randamentele vor fi negociate cu fiecare dezvoltator, în funcție de durata plasamentului și de riscul estimat de noi. E foarte posibil ca platforma să cumpere de fapt obligațiuni în proiectele pe care Meta Estate le are”, explică acesta.
În cadrul platformei, Meta Estate Trust va fi co-investitor în toate proiectele listate, până la finalizarea acestora, dând astfel o garanție suplimentară celorlalți investitori.
„În general, o platformă de crowdfunding transferă riscul către investitori și, după ce a închis runda de finanțare, nu prea mai prezintă interes. Noi o să rămânem co-investitori până la final și, prin prezența noastră, o să fim un element de garanție pentru investitorii care vin alături de noi în proiect”, mai spune Eugen Voicu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitoriMeta Estate Trust are planuri de a lansa platforma și în afara granițelor țării.
„Avem acționari străini în companie, deci din start avem niște ancore în câteva țări”, afirmă Președintele Consiliului de Administrație al Meta Estate Trust.
Alături de inițiatorul proiectului, Eugen Voicu, și societatea de administrare a activelor financiare Certinvest, au venit, cum a anunțat în premieră Profit.ro, Ovidiu Ioan Andrieș, noul proprietar al Smart Diesel (cel mai mare benzinar independent); consultantul și coach-ul Adrian Stanciu, Maria Andrei și Ionuț Nicolescu – managerii SVN România (cel mai mare vânzător de apartamente); familia Dragoș și Alexandru Bonea împreună cu afacerea lor cu amenajări interioare Delta Studio; Gabriel Stanciu, CEO-ul Alstom Transport România; Marian Alecu, unul dintre cei mai puternici oameni din industria HoReCa, acționar în lanțul City Grill; Viorel Opaiț, Business Development Director la liderul consultanților imobiliari JLL Romania; Andreea Păun, managing partner al companiei de consultanță imobiliară Griffes; Deig Oriol Casellas, development manager la Veranda Mall Obor; Răzvan-Grigore Găină, consilier parlamentar și fost director general al companiei de instalații Branpis Bacău; Ilinca Păun, antreprenor și fost șef al brokerului imobiliar Colliers International; și Berza Ilinca Von Derenthall, membră a consiliului de administrație Chimcomplex.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare Tot în luna mai, Meta Estate Trust va derula o ofertă publică inițială (IPO), aprobată recent de către acționari în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, urmată de listarea companiei pe piața AeRO a Bursei de Valori București, moment anunțat în premieră de către Profit.ro, din primăvara anului trecut. Este luată în calcul și emiterea unor obligațiuni, cu o valoare nominală de până la 10 milioane euro.
Obligațiunile vor avea o rată a dobânzii de maximum 9% per an și o scadență maximă de 60 de luni, urmând să fie oferite investitorilor din România, prin intermediul unuia su mai multor plasamente private și/sau oferte publice, cel târziu până la finele anului viitor, relevă date analizate de Profit.ro.
Noua tranzacție a fost realizată la 1,1000 lei/acțiune, conform datelor BVB.
„Am finalizat cu succes al doilea plasament privat și ne-am atins astfel obiectivele pentru acest an. Bucuria noastră este cu atât mai mare cu cât și de această dată ni s-au alăturat peste 40 de noi acționari, printre care se numără mulți antreprenori de top, conducători de companii multinaționale sau manageri din private equity sau bănci. Succesul acestui plasament privat ne arată că investitorii apreciază unicitatea modelului nostru de business și potențialul pieței imobiliare locale.
CITEȘTE ȘI Tranzacție pe piața imobiliară: Revetas, care deține hotelul Radisson din București, preia Grupul MaurerContinuăm dezvoltarea și ne asumăm listarea companiei în trimestrul al 2-lea al anului viitor printr-un IPO care sperăm să consfințească atingerea unui capital social de peste 25 milioane euro după numai 12 luni de activitate“, a declarat atunci, pentru Profit.ro, Eugen Voicu, cofondator Meta Estate Trust.
Meta Estate Trust propune investitorilor trei tipuri de investiții rezidențiale; unul cu randament mare și orizont investițional de 12-18 luni în proiecte rezidențiale în faze incipiente, prin parteneriate cu dezvoltatori imobiliari, cu exit înainte de finalizarea acestora; un alt tip este cu randament mediu și orizont investițional de 6-18 luni în achiziția de apartamente la prețuri reduse (stressed assets) și aprecierea lor accelerată prin finisarea apartamentelor la standard înalt și vânzarea ulterioară la prețul pieței și ultimul tip, cu randament mic și orizont investițional de 3-12 ani, în închirierea de apartamente pe termen scurt și lung.
În momentul de față, fondul de investiții este implicat în 18 proiecte, în orașe precum București, Sibiu, Brașov, Constanța, Iași, și vizează extinderea în Cluj, Timișoara, Oradea și chiar la Brăila, unde, odată cu finalizarea podului peste Dunăre, activitatea economică va fi impulsionată.
CITEȘTE ȘI Proiect de lege pentru protejarea investitorilor imobiliari de "ONG-iștii procesomani". Dezvoltatorii se simt șantajați Livrările de locuințe pe parcursul anului trecut au stabilit un record absolut al pieței rezidențiale de după 1989, în condițiile în care 72.522 de locuințe au fost finalizate la nivel național, în creștere cu 7% față de volumul înregistrat în 2020, potrivit unei analize a companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Analiza a fost realizată pe baza datelor preliminare colectate din buletinele statistice județene publicate de Institutul Național de Statistică.
În perioada 2016-2020, pe fondul unor creșteri solide, atât din punct de vedere economic, cât și al puterii de cumpărare, s-a înregistrat o medie națională anuală de aproximativ 60.100 de locuințe livrate (cu un vârf de 67.816 în 2020, precedentul an record de după 1989).
Astfel, anul trecut a fost consemnată o creștere importantă din acest punct de vedere în majoritatea județelor, doar în 10 dintre acestea fiind livrate mai puține locuințe comparativ cu 2020.
În București (13.344) și Ilfov (8.666) au fost finalizate în total 22.010 locuințe în 2021 (o creștere anuală de 6%), având așadar o cotă de piață de 30% din totalul livrărilor la nivel național.
De asemenea, județe precum Timiș (7.460 locuințe finalizate, +24%), Iași (3.389, +66%), Arad (1.042, +74%) sau Bistrița Năsăud (1.029, +51%) au consemnat o evoluție pozitivă din această perspectivă.
Pe de altă parte, un număr mai redus de livrări noi comparativ cu 2020 a fost realizat în Cluj (4.675, -15%), Brașov (2.986, -27%) sau Bacău (768, -43%), județe care, deși au înregistrat un recul în 2021, s-au aflat în anii anteriori printre zonele fruntașe din punct de vedere al evoluției acestui indicator.
"2021 a fost un an record al pieței rezidențiale din perspectiva locuințelor finalizate și a faptului că majoritatea covârșitoare a acestora a fost absorbită în interval foarte scurt de clienți. 2022 se prefigurează a fi un an mai complicat, atât pe fondul creșterii continue a prețurilor materialelor de construcție și al inflației, ce a atins un nivel de 8,5% în luna februarie, cât și al incertitudinii cauzate de războiul aflat în desfășurare în Ucraina.
De asemenea, creșterea dobânzii de politică monetară este de așteptat să aibă un impact direct asupra creditării, mai ales începând cu al doilea semestru al anului, fapt care probabil va încetini atât livrările de noi locuințe, dar și tranzacțiile ulterioare", a declarat Vlad Săftoiu, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV H&M pregătește primul său centru de distribuție din România, cu care intră în topul retailerilor de modă cu cele mai mari depoziteEl a afirmat că există în schimb premisele ca, începând cu prima parte a anului viitor, inflația să fie ținută sub control, iar impactul acesteia asupra creditării să fie diminuat, fapt ce ar mai reduce incertitudinea din acest segment, segment ce are fără discuție nevoie de noi proiecte de calitate, luând în calcul că mai puțin de 15% din stocul de locuințe la nivel național a fost finalizat după 1989.