Inovațiile sunt cruciale pentru ca economiile din Europa Centrală să treacă la următoarea etapă de dezvoltare, iar pentru susținerea acestora este nevoie de investiții, potrivit unui oficial al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care citează succesul extraordinar al UiPath pentru a evidenția rolul tehnologiilor inovatoare în dezvoltarea companiilor din regiune.
“A sosit momentul ca economiile din regiune să treacă la următoarea frontieră. În acest scop, inovarea este indispensabilă (…) este un factor-cheie pentru creșterea productivității, care, la rândul său, reprezintă motorul dezvoltării economice (…). Iar inovarea necesită foarte multe investiții”, spune Jurgen Rigterink, prim-vicepreședintele BERD.
Prezent la o conferință în Londra, Rigterink a remarcat că statele din Europa Centrală sunt integrate “aproape în totalitate” în economia globală la 30 de ani de la căderea comunismului, dar au rămas mult în urmă la capitolul inovare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În condițiile în care niciun stat din regiune nu îndeplinește ținta UE privind alocarea unui prag de 3% din PIB pentru investiții în cercetare-dezvoltare, cele mai multe companii se mulțumesc însă să adopte tehnologiile existente din alte țări.
“Pe termen lung, acest lucru nu este suficient. Economiile din regiune trebuie să își extindă capacitatea de a produce tehnologii care sunt noi în lume”, a precizat Rigterink, adăugând că BERD poate juca un rol important în finanțarea inovațiilor.
Succesul UiPath, startup-ul fondat de românii Daniel Dines și Marius Tîrcă, evaluat recent la 7 miliade de dolari, reprezintă cel mai interesant exemplu, potrivit oficialului BERD.
Banca europeană a participat, prin fondul său Earlybird Digital East Fund, la prima rundă de finanțare a companiei.
CITEȘTE ȘI FOTO Un muzician din România, ales primar în Germania“Cel mai interesant exemplu este extraordinarul success al companiei românești din tehnologie UiPath. În 2015, veniturile companiei erau de sub 1 milion de dolari. Doi ani mai târziu, veniturile depășeau 100 milioane de dolari și compania a fost evaluată la 3 miliarde de dolari. Pe 30 aprilie anul acesta, UiPath a confirmat că a închis a patra rundă de finanțare, în valoare de 568 milioane de dolari, la o evaluare de 7 miliarde de dolari”, a spus Rigterink.
UiPath, start-up desprins în 2015 dintr-o companie românească specializată în furnizarea de soluții software pentru outsourcing, dezvoltă și vinde tehnologie RPA (Robotic Process Automation), roboții software proprii fiind programați să preia munca de tipul copy-paste a angajaților, eliberându-i de sarcinile tranzacțional repetitive care îi solicită inutil.
“În timp ce toată lumea vorbește despre revoluția fintech, pentru care statele baltice au devenit atât de cunoscute, exemplul UiPath din România ne arată că în Europa Centrală sunt multe alte companii de succes și foarte inovatoare”, a adăugat prim-vicepreședintele BERD.
Profit.ro a relatat, recent, că UiPath este aproape să își ridice evaluarea la peste 10 miliarde de dolari, performanță care ar plasa compania în rândul primilor 20 cei mai valoroși unicorni din lume.