Curtea Europeană de Justiție va decide pe 19 decembrie dacă Airbnb este o companie care oferă un serviciu online sau o companie imobiliară, pe fondul nemulțumirilor exprimate de industria hotelieră și de unele primării, relatează Reuters.
Decizia curții va avea consecințe ample, mai ales că Parisul va fi gazda Jocurilor Olimpice din 2024, iar Comitetul Olimpic Intternațional a decis să promoveze Airbnb pentru cazare în timpul evenimentului, scrie News.ro.
Subiectul scoate în evidență dilema cu care se confruntă autoritățile de reglementare în clasificarea noilor servicii online, care concurează cu serviciile tradiționale dar care nu sunt supuse acelorași reguli.
CITEȘTE ȘI Aviz de la Concurență - OMV Petrom achiziționează patru benzinării Art PetrolÎn ultimii ani, Airbnb a intrat în conflict cu hotelierii și autoritățile unor orașe, de la New York și până la Amsterdam, Berlin și Paris, compania fiind acuzată de agravarea deficitului de locuințe și de scăderea veniturilor rezidenților.
Airbnb, care pune în legătură persoane care doresc să își închirieze locuințele parțial sau în totalitate cu oaspeți temporari, prin intermediul unui site, a fost reclamată în justiție de asociația franceză de turism AHTOP.
Un procuror din Paris a acuzat Airbnb că încalcă legea Hoguet, care reglementează activitățile agenților imobiliari. Un judecător francez a cerut opinia Curții Europene de Justiție din Luxembourg, care urmează să își facă publică decizia pe 19 decembrie.
În luna aprilie, Airbnb a obținut sprijinul unui consilier al Curții Europene, care a spus că această companie ar trebuie tratată ca un furnizor de servicii digitale, liber să își desfășoare activitatea în blocul comunitar. Judecătorii urmează astfel de recomandări în patru din cinci cazuri.
Cu toate acestea, curtea ar putea să ia o decizie și în favoarea hotelierilor. Într-o decizie din 2017 referitoare la Uber, judecătorii au spus că aplicația de taximetrie trebuie să fie clasificată ca serviciu de transport și a respins argumentul Uber că este doat o aplicație digitală care acționează ca un intermediar.
Airbnb s-a mai confruntat deja cu mai multe procese intentate de AHTOP în Franța. Compania a anunțat anterior că o lege de 50 de ani referitoare la sectorul imobiliar nu se aplică unei platforme de pe internet și că lucrează cu guvernele pentru a ajuta la diversificarea turismului și protejarea pieței imobiliare.