Creșterile de salarii bugetate de companiile private pentru anul 2017 sunt mai mari decât cele pe care firmele le luau în calcul anterior. Creșterile sunt în toate sectoarele, cu excepția celui bancar, mai mari decât cele estimate inițial, potrivit studiului PwC HR Barometru. Cele mai ample creșteri au fost pregătite în sectorul de retail și distribuție, determinate de deciziile autorităților de a majora salariul minim în 2016 și 2017. Companiile au fost motivate să acorde măriri de salarii mai mari decat intenționau anterior și de presiunea de a atrage personal de pe o piață a muncii mai dinamică față de anii trecuți.
Astfel, companiile care au participat la studiul HR Barometru au indicat o rată de creștere salarială medie de 4,5% pentru anul 2017, comparativ cu o rată de creștere de 3,8% estimată în aprilie 2016. Cea mai mare rată de creștere salarială a fost raportată în sectorul de retail și distribuție, de 5,6%, iar cea mai mică în sectorul bancar, de2,5%. Exceptând sectorul bancar, creșterile salariale bugetate pentru anul 2017 sunt mai mari decât cele estimate inițial pe toate sectoarele analizate în studiu.
"Decizia de majorare a salariului minim pe economie, atât în 2016, cât și în 2017, a avut un impact major în sectoarele de activitate în care angajații remunerați la acest nivel au o pondere semnificativă în totalul forței de muncă. Astfel se explică rata mai ridicată de creștere salarială în sectoare precum retail și distribuție și faptul că procentele de creșteri salariale bugetate pentru 2017 pentru segmentul de muncitori sunt mai ridicate comparativ cu tendința generală a pieței (5,9% versus 4,5%). Astfel de măsuri generează însă riscuri pentru sustenabilitatea afacerii, mai ales în situațiile în care creșterea costurilor salariale nu este corelată cu performanța organizațională. În acest context, este necesar ca organizațiile să creeze contexte adecvate care să faciliteze performanța ridicată a angajatului și, în același timp, să definească programe de recunoaștere și recompensare adecvate", a declarat Horațiu Cocheci, senior manager și liderul echipei de Servicii de Consultanță în Resurse Umane, PwC România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ceea ce privește anul 2016, creșterile salariale implementate s-au dovedit mai mari decât cele planificate inițial, de 4,2% față de 3,9%. De asemenea, datele HR Barometru 2017 indică o creștere a ratei de încetare a contractelor de muncă în comparație cu anul precedent (20,%% versus 18,7%).
"Dinamica mai accentuată a forței de muncă este, de asemenea, un fenomen care pune presiune pe creșterile salariale, companiile ajungând să își adapteze bugetele și politicile pentru a atrage forța de muncă de care au nevoie pentru a își îndeplini obiectivele. Mai mult decât atât, contrabalansarea efectelor acestei dinamici are impact și asupra proceselor și activităților de resurse umane – de exemplu, creșterea ratei de încetare a contractelor de muncă a determinat o și creștere a ratei de recrutare din afara organizației (24% în anul 2016 versus 18,7% în anul precedent). Cu alte cuvinte, volumul de recrutări din afara organizației a crescut comparativ cu anul precedent. În aceste condiții, este recomandabil ca intervențiile la nivel de organizație (de tipul creșterilor salariale) să fie coroborate cu intervenții la nivelul funcțiunii de resurse umane (asigurarea alinierii cu strategia de afaceri a companiei, flexibilizarea și adaptarea politicilor și practicilor, eficientizarea proceselor specifice) pentru a se asigura o contribuție de substanță a acesteia la performanța organizațională", a precizat Nicoleta Dumitru, manager, Servicii de Consultanță în Resurse Umane, PwC România.
Studiul HR Barometru a fost derulat de PwC în perioada ianuarie–februarie 2017, pe baza informațiilor furnizate de 59 de companii participante, din cinci sectoare de activitate – bancar, farmaceutic, retail și distribuție, technologie și centre de servicii externalizate, și sectorul industriei producătoare.