Producția minei polimetalice de la Mănăila, județul Suceava, a crescut cu 54% în al doilea trimestru al acestui an față de trimestrul anterior, de la 18.262 tone la 28.082 de tone de minereu, potrivit administratorului minei, compania britanică Vast Resources.
Revenirea producției are și o componentă ciclică, dat fiind că primul trimestru este în general mai slab, din cauza condițiilor meteorologice.
Cantitatea de concentrat de cupru produsă în perioada aprilie-iunie a crescut cu 57% în ritm trimestrial, de la 526 tone la 828 de tone.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania a produs, în perioada analizată, și 157 de tone de concentrat de zinc, față de 132 de tone în trimestrul anterior. Producția de zinc a fost demarată în septembrie anul trecut.
Potrivit companiei britanice, campania de foraj începută în iunie pentru explorarea perimetrului de la Cârlibaba, adiacent minei de la Mănăila (Suceava), unde compania intenționează să iși extindă activitatea de exploatare, se apropie de de final. Rezultatele explorării urmează să fie anunțate în acest semestru.
Noua carieră de la Cârlibaba ar urma să facă parte, alături de cea de la Mănăila, dintr-un complex metalurgic extins, cu o unitate de procesare comună. Facilitatea de producție va fi construită fie la Mănăila, fie la Cârlibaba și va înlocui actuala unitate din Iacobeni.
Pe lângă proiectul minier Mănăila din județul Suceava, Vast Resources deține și 80% din mina polimetalica de la Băița, județul Bihor, pentru care așteaptă obținerea licenței de exploatare de la ANRM.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Romsys, cea mai mare insolvență IT, a început să vândă mașini pentru a achita din datoriile către stat. Nu a reușit să vândă decât jumătate din mașinile licitate"Board-ul și managementul companiei sunt conștienți de frustratea acționarilor legată de durata foarte lungă de așteptare a licenței pentru Băița Plai. Comentariile companiei pe acest subiect ar fi imprudente, având în vedere că nu există niciun precedent pentru această situație. Vast, prin subsidiarele sale, a primit 5 licențe în România, toate la timp și fără probleme, Băița Plai fiind singura excepție", afirmă reprezentanții companiei.
Potrivit companiei, producția la Băița Plai va începe în circa 6 luni de la primirea licenței de exploatare, ceea ce va presupune o investiție estimată la 1,2 milioane de dolari.
Săptămâna aceasta, Vast Resources a anunțat că urmează să primească o investiție de aproximativ 10 milioane de dolari, sumă care ar urma să meargă în special către extinderea operațiunilor din România. Compania a ajuns la un acord preliminar în acest sens cu un investitor al cărui nume nu l-a făcut public deocamdată și care ar urma să obțină, în urma majorării de capital, o participație de 29% la Vast Resources.
În martie, britanicii de la Vast Resources, care dețineau până atunci o participație de 50,1% la Sinarom Mining Group, proprietarul proiectul minier de la Mănăila, au cumpărat acțiunile rămase la această companie, de la omul de afaceri chinez Ni Jin Ming, pentru aproximativ 1 milion de euro.