Au fost înființate primele 5 companii municipale bucureștene din holdingul plănuit de primarul Firea. Cine le conduce

Au fost înființate primele 5 companii municipale bucureștene din holdingul plănuit de primarul Firea. Cine le conduce
scris 22 iun 2017

Primele 5 societăți pe acțiuni controlate de Municipiul București prin Consiliul său General, din holdingul de companii municipale plănuit de primarul general Gabriela Firea și a căror înființare a fost decisă legislativ de CGMB anul acesta, au fost înregistrate oficial la Oficiul Național al Registrului Comerțului și la Ministerul Finanțelor.

Acestea sunt Compania Municipală Energetică, Compania Municipală Imobiliară, Compania Municipală Consolidări, Compania Municipală Publicitate și Afișaj și Compania Municipală Dezvoltare Durabilă.

Urmărește-ne și pe Google News

Fiecare dintre cele 5 firme are un capital social inițial de 120.000 lei. Acționar majoritar la toate este CGMB, cu 99,9% din acțiuni, restul fiind în posesia Service Ciclop SA, companie controlată integral de Consiliu. Firmele funcționează din punct de vedere juridic în fostul sediu al concesionarului serviciului public de apă și canalizare din București Apa Nova, din strada Demetriade, municipalitatea încheind în acest sens un contract de comodat cu Apa Nova.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO Boris Becker a fost declarat falit CITEȘTE ȘI VIDEO Boris Becker a fost declarat falit

Compania Municipală Energetică

Compania are ca obiecte de activitate producția, transportul, distribuția și comercializarea energiei electrice, precum și producția și distribuția gazelor.

Potrivit documentului de motivare a înființării firmei, Compania Municipală Energetică are printre scopuri construirea unor centrale noi în cogenerare, care să alimenteze zonele de consum RADET situate la distanțe mari față de CET-urile ELCEN, construirea unui incinerator de deșeuri, modernizarea centralei termice Casa Presei și atragerea de finanțări externe și investiții private pentru dezvoltarea sistemului energetic al Bucureștiului.

Printre administratorii nou-înființatei societăți se numără Sorin Chiriță, City Manager al Capitalei și administrator special al RADET, Mihail Ardenel Vasile, fost șef al Direcției Tehnice din RADET și Laurențiu Bulimar, fost acționar la firma HCI Environment, specializată în studii de impact asupra mediului.

Bani pentru primari pe investiții, după ce finanțările au fost blocate, dar numai din 2018 CITEȘTE ȘI Bani pentru primari pe investiții, după ce finanțările au fost blocate, dar numai din 2018

Compania Municipală Imobiliară

Are ca obiect principal de activitate administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract, iar în subsidiar – activități de curățenie a clădirilor, cumpărări, vânzări și închirieri de bunuri imobiliare.

Motivația înființării societății a fost faptul că structura din Primăria Capitalei care se ocupă în prezent de administrarea patrimoniului de clădiri al municipalității, Administrația Fondului Imobiliar, nu are suficienți bani și nici oameni pentru această activitate. În plus, ca instituție publică, nu poate să atragă nici finanțări externe și nici investiții. Nu în ultimul rând, în expunerea de motive a hotărârii CGMB de înființare a companiei se evocă "posibilitatea ca sumele provenite din rambursările de TVA să fie folosite pentru dotarea și dezvoltarea fondului imobiliar".

Printre administratori se numără Daniel Vlăsceanu, prodecan la Facultatea de Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice din cadrul Politehnicii București, și Adriana Păunica, consilier local PSD la Primăria Sectorului 3.

Wetterbest anunță dublarea profitului în S1. Fondatorul Dragoș Irimescu își numește fiul director general CITEȘTE ȘI Wetterbest anunță dublarea profitului în S1. Fondatorul Dragoș Irimescu își numește fiul director general

Compania Municipală Consolidări

Compania are ca obiect de activitate "alte lucrări speciale de construcții" și a fost înființată în scopul implementării proiectelor Primăriei în ceea ce privește consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat din Capitală.

Documentul de motivare a înființării companiei susține că, în acest fel, se vor reduce costurile acestei activități, prin angajarea directă de personal și prin evitarea întârzierilor, contestațiilor, erorilor, blocajelor și litigiilor care apar în procedurile de achiziții publice derulate cu contractori externi.

Din Consiliul de Administrație al companiei fac parte, printre alții, Nicolae Noica, fost deputat PNȚCD și ministru al Lucrărilor Publice, de asemenea fost șef al comisiei tehnice a proiectului Catedralei Mântuirii Neamului, și Anton Hadăr, profesor universitar expert în rezistența materialelor și lider al Federației Naționale Sindicale din educație Alma Mater. 

Moneda națională a pierdut 4 bani în 10 zile de conflict Dragnea-Grindeanu CITEȘTE ȘI Moneda națională a pierdut 4 bani în 10 zile de conflict Dragnea-Grindeanu

Compania Municipală Publicitate și Afișaj

Firma se va ocupa în principal de activități ale agențiilor de publicitate, respectiv de administrarea spațiilor publicitare de pe domeniul public al Capitalei, iar în subsidiar va practica servicii de reprezentare media, precum și de administrare și închiriere de imobile.

"Prin gestionarea unitară a problematicii în domeniul publicității stradale se va asigura și un control strict privind protecția mediului, conservarea calității peisajului și a reglementărilor privind calitatea în construcții. În urma înființării acestei societăți se poate reduce fenomenul contravențional, se pot stabili prețuri fixe și de asemenea se poate reglementa amplasarea autorizată, pentru a exista un cadru urbanistic unitar", se arată în expunerea de motive a deciziei de înființare a companiei.

Același document menționează că, în ultimii doi ani, 2015 și 2016, PMB a încasat anual cica 1,7 milioane lei din publicitate stradală. "Valorificarea eficientă a amplasamentelor din domeniul public va determina creșterea veniturilor la bugetul local, sumele estimate fiind între 10 – 30 milioane euro", se afirmă în document.

Consiliul de Administrație al Companiei Municipale Publicitate și Afișaj îi include printre alții pe Sorin Chiriță, City Manager al Capitalei și administrator special al RADET, pe Mariana Brod, consilier juridic la Primăria Voluntari condusă de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, totodată președinte al CA-ului firmei Green City Voluntari a primăriei din localitate și pe Simona Butacu, director general la Service Ciclop SA, consilier local PSD la Primăria Sectorului 6 și președinte al organizației de tineret a PSD București, care este, din februarie anul acesta, și consilier personal al primarului general Gabriela Firea.

Tranzacție rapidă: Clever Taxi a fost cumpărată de Intelligent Apps, proprietarul mytaxi.net CITEȘTE ȘI Tranzacție rapidă: Clever Taxi a fost cumpărată de Intelligent Apps, proprietarul mytaxi.net

Compania Municipală Dezvoltare Durabilă

Domeniul principal de activitate cuprinde arhitectura, ingineria și serviciile de consultanță, scopul înființării companiei fiind prestarea de servicii de coordonare și consultanță pentru proiectele de infrastructură mare ale Municipiului București.

Astfel, potrivit documentului de motivare a deciziei de înființare a companiei, aceasta va întocmi studii de fezabilitate, proiecte tehnice și analize de politică urbană pentru marile lucrări de investiții ale Bucureștiului, va elabora cereri de finanțare pentru fondurile UE nerambursabile disponibile pentru municipalitate și, totodată, se va ocupa de atragerea de investitori pentru proiectele mari de infrastructură ale Capitalei.

Printre administratorii societății se numără Speranța Cliseru, fost administrator public al orașului Voluntari și prefect al județului Ilfov, în prezent consilier pe administrație publică locală al primarului Capitalei Gabriela Firea, Ioan Sebeșan, membru al CA-ului Metrorex și profesor universitar la Facultatea de Transporturi din cadrul Politehnicii București și Vasile Săvoiu, șeful Direcției Buget din Primăria Capitalei.

Șeful UniCredit, pentru prima dată la București de la numire, anunță prioritățile grupului pentru România CITEȘTE ȘI Șeful UniCredit, pentru prima dată la București de la numire, anunță prioritățile grupului pentru România

CGMB a aprobat, în 11 aprilie, înființarea următoarelor firme: Compania Municipală Tehnologia Informației București SA, Compania Municipală Sport Pentru Toți SA, Compania Municipală Managementul Transportului București SA, Compania Municipală Publicitate și Afișaj București SA, Compania Municipală Pază și Securitate București SA, Compania Municipală Iluminat Public București SA, Compania Municipală Imobiliară București SA, Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA, Compania Municipală Protecție Civică și Voluntariat București SA și Compania Municipală Eco Igienizare București SA.

Consilierii municipali bucureșteni au aprobat anterior, în ședința de consiliu din 29 martie, înființarea firmelorCompania Municipală Dezvoltare Durabilă București SA, Compania Municipală Energetică București SA, Compania Municipală Consolidări SA, Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje București SA, Compania Municipală Parking București SA, Compania Municipală Managementul Traficului București SA, Compania Municipală Medicală București SA, Compania Municipală Turistică București SA, Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA și Compania Municipală Agrement București SA.

De asemenea, proiectul privind înființarea Trustului de Clădiri Metropolitane București SA a fost aprobat în ședința CGMB din 30 ianuarie.

Gabriela Firea a argumentat necesitatea înființării unor asemenea societăți acuzând faptul că serviciile actuale oferite bucureștenilor sunt de slabă calitate, contractele de prestări de servicii și utilități fiind accesibile doar unui grup restrâns de firme.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriela firea
pmb
cgmb
companii municipale
holding municipal
voluntari
primaria voluntari
primar florentin pandele